FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Dolar ne kadar oldu?' Dolar kuru yakıyor

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş dolar kurunu da vurdu! Faiz kararıyla rekor orana ulaşan Dolar 3.05′in üzerini gördü. Peki, bu haftanın son iş gününe doğru dolar ne kadar oldu? İşte, son durum!

'Dolar ne kadar oldu?' Dolar kuru yakıyor

Hem ülkemizde hem dünyada son durumu her an merak edilen para birimlerinin başında "dolar" geliyor. Dolar ne olur? Dolar kuru iner mi, çıkar mı? Gibi sorular, sık sık piyasaların ana gündem konusu oluyor. Dünya ticaretinde en yaygın kullanılan para birimi olan dolar kurundaki ani değişimler, düşüşler veya yükselişler, Türkiye ekonomisini de bir anda tepe taklak edebiliyor. Bu yüzden hem vatandaşların hem de yatırımcıların sık sık takip ettiği konuların başında dolar kuru geliyor. ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararları, Türkiye ve Dünya siyasetinde yaşanan gerilimli durumlar, güvenlik endişesi ve istikrarsızlık gibi pek çok çalkantılı durumda ilk sorulan soru "Dolar ne kadar oldu?" sorusu oluyor. Kurlardaki ani yükselişleri ve düşüşlerini sık sık takip etmek, dolar yatırımcılarının varlıklarını korumasını sağlarken, ileride atacağı adımları öngörmesini sağlıyor. Peki, bugün piyasalarda son durum ne, dolar kaç TL oldu? Piyasalar haftaya nasıl başladı? Serbest piyasada neler oluyor? İşte, dolar ve Türkiye ekonomisinde son duruma dair detaylar!

DOLAR BUGÜN KAÇ TL?

Uzun süredir duygun bir seyir gösteren dolar, 2016'ının ilk haftasında 3 TL ile başlayarak son 3 ayın rekorunu kırmıştı. Suudi Arabistan ile İran arasında süren gerilim, Çin yuanındaki dalgalanmalar ve Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinin küresel piyasalarda tedirginliği arttırması, dolar kurunu etkilemişti. Dolar kuru, yatırımcıların güvenli liman arayışlarının etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerin karşı yükselişe geçti. Peki, yeni haftanın ikinci işlem gününde dolar ne kadar oldu?

Son kapanışı 29 Eylül’den beri en yüksek seviye olan 3.0613′ü test eden dolar, bu sabaha sınırlı bir iyimserlikle güne başladı ve saat 08:48 itibarıyla 3.0500 seviyesinde işlem gördü. Bir ara 3.0555′e kadar yükselen dolar tekrar 3.04 seviyelerine indi. Yeni yıla 2,91 TL seviyesinde başlayarak dün 4 ayın zirvesine çıkan dolar kuru üzerinde faiz kararı ile petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün tetiklemesiyle baskı sürüyor!

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDAYDI

Merkez Bankası dün kararını verdi. Bankanın her ne kadar faiz tarafında bir adım atması beklenmese de enflasyondaki ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş sonrası TCMB’nin nasıl bir enflasyon vurgusu yapacağı merak konusuydu. Merkez Bankası beklenildiği gibi Para Politikası Kurulu (PPK) toplatısında alınan kararlara paralel bir karar vererek faiz oranlarında oranlarında değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası'nın faiz kararı ardından dolar güne 3,04 TL seviyesi üzerinde, Euro ise 3,3320 TL'den başladı. Haftanın ortasında açılışın ardından da yükselişini devam ettiren Dolar en yüksek 3,0576 TL seiviyesini gördü. Dolar kuru son kapanışı 3,0400 TL'den yapmıştı.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ?

Suudi Arabistan, Şii dini lider Şeyh Nimr al-Nimr’in idam edilmesinin ardından İran’daki büyükelçiliğinin basılması, doların yükselmesini tetikleyen ilk olay oldu. Yeni yılın ilk işlem gününe Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerginliğin etkisiyle 2,93 seviyesinden başlayan dolar, yıllık enflasyonun beklentilerin üzerinde artmasıyla yükselişe geçti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde Kuzey Kore'nin hidrojen bombası testinin yanı sıra Suudi - İran krizi ile altı çizilen jeopolitik riskler de doların 3 TL'yi bulmasını tetikledi.

YUAN DOLAR KARŞISINA DİBE VURDU

Doların haftaya son 2 haftanın en yüksek oranlarında başlaması ardından Çin Yuanı, Nisan 2011'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Çin Merkez Bankası bugün Çin Yuanı'nın ABD Doları karşısındaki değerini Mayıs 2011'den bu yana görülen en düşük seviyede belirlerken, spot piyasada ise Çin Yuanı, ABD Doları karşısında 6,5248'a kadar geriledi.

ABD DOLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Faiz Oranları

ABD dolarını etkileyen faktörlerin başında faiz oranları geliyor. Fed tarafından duyurulan bur oran, normalde tüm hisse senedi, tahvil ve para birimi piyasaları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

İskonto Oranı

Fed'in ticari bankaları acil likiditeyi amaçlayarak yansıttığı faiz oranıdır. İskonto oranı, sembolik bir oran olsa da bundaki değişiklik açık politika sinyallerini işaret etmektedir.

30 Yıllık Hazine Bonosu

Daha çok uzun vadeli bono olarak bilinen 30 yıllık Hazine Bonosu, dolar piyasalarınının beklentilerinin en önemli göstergesidir. Tüm bonolarda olduğu gibi 30 yıllık hazine bonosunun verimi fiyatla tersine ilişkilidir. 30 yıllık Hazine bonosu ile Amerikan Doları arasında net bir ilişki yoktur fakat aşağıdaki enflasyona özgü endişelere bağlı olarak bononun değerindeki düşüş (verimdeki artış) dolara baskı yapabilir.

3 Aylık Eurodolar Mevduatı

Amerika Birleşik Devletleri sınır dışında kalan bankalarda tutulan 3 aylık dolara bağlı mevduatların faiz oranıdır. Döviz kurlarını tahmin etmeye yardımcı olmak için faiz oranı farklarını belirlemek üzere değerli bir kıstastır.

Amerikan Merkez Bankası

Amerikan Merkez Bankası maksimum enflasyonsuz büyüme elde etmek üzere para politikası belirlemede tam bağımsızlığa sahiptir. Fed'in ana politika sinyalleri: açık piyasa operasyonları, İskonto Oranı ve Fed Fon Oranı.

Hazine

Dolar kurunu doğrudan etkileyen faktörlerden olan Amerikan Hazinesi, finansal bütçenin yanı sıra iç borçlanma kararları vermekten sorumludur. Hazinenin para politikasında yetkili değildir fakat dolar hakkındaki açıklamaları para birimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Ekonomik Veriler

Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanan en önemli ekonomik veriler: işgücü raporu, TÜFE; TEFE, GSYIH, uluslar arası ticaret, ECI, NAPM, verimlilik, endüstriyel üretim, inşaat başlangıçları, inşaat ruhsatları ve tüketici güveni) gibi pek çok veri dolar kuruna etki eder.

Hisse Senedi Piyasası

Üç ana hisse senedi endeksi, dolar üzerinde en etkin endekstir. 1990’ların ortalarından bu yana endeks Amerikan hisse senetlerini satın alan yabancı yatırımcılar olarak dolarla güçlü pozitif bir korelasyon göstermiştir. Dow'u etkileyen üç ana etmen: 1) Kurumsal kazançlar, tahmin ve gerçekleşen; 2) Faiz oranı beklentileri ve; 3) Global görüşlerdir. Sonuç olarak bu etmenler dolara yollarını bulmaktadırlar.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler