FİNANS

e-Devlet bordro sorgulama: e-Devlet'ten maaş bordrosu nasıl öğrenilir?

Bir çalışana aylık olarak ödenen ücretin detaylarını içeren maaş bordrosu iş yerlerinde düzenlenir. Çalışanın aylık geliri, avansları ve ödeme aldığı gün sayısı gibi bilgileri kapsayan maaş bordrosu elektronik ortamda da kayıt altına alınır. Dolayısıyla e-bordro sorgulama ve çıktı alma gibi işlemlerin yapılması için e-Devlet kullanıcı girişi tamamlanmalıdır. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti sekmesine geçiş yapılarak birkaç adımda maaş bordrosu detaylarına ulaşılabilir.

e-Devlet bordro sorgulama: e-Devlet'ten maaş bordrosu nasıl öğrenilir?

Maaş bordrosu olarak adlandırılan evrak iş yerlerinde sigortalı olarak çalışan bireyler için düzenlenir. Bu resmî evraklar bir çalışanın aylık net geliri, mesai saatleri, maaş kesintileri gibi çeşitli verileri içerir. Dolayısıyla hem iş verenler hem de çalışanlar bakımından önemli olan maaş bordroları gerek elektronik ortamda gerek ise gerçek ortamda kayıt altına alınır. Herhangi bir döneme ait olan bordrosunu görüntülemek, incelemek veya yazdırmak isteyen kişiler ise e-Devlet platformundan faydalanabilir. e-Devlet bünyesinde yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti ile sigortalı çalışanlara ay ve yıl seçimi yaparak bordro sorgulama ve çıktı alma imkanı sunulur. Bu da "e-Devlet'ten maaş bordrosu nasıl öğrenilir?" diyen kişilere Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sunduğu hizmetin hangi adımların takip edilmesi ile kullanıldığının açıklanmasını gerekli kılar.

e-Devlet bordro sorgulama işlemi nedir?

Maaş bordrosu her bir iş yerinde aylık olarak düzenli bir şekilde tutulan resmî belgeler arasında yer alır. Bu resmî belgede çalışan bireylerin aylık kazancı belirtilir. Dolayısıyla maaş bordrosu adı verilen belgelerde vergi ve sigorta kesintileri, çalışanın mesaileri, avansları ve diğer kesintiler yazılıdır. Normal şartlarda her bir iş yerinde düzenli olarak aylık periyotlarla düzenlenen maaş bordroları çalışanlara da imzalatılır. Buna ek olarak birçok iş yerinde aylık maaş bordrosunun bir örneği çalışanlara da verilir.

Bu belge iş yerinin çalışana ödemesi gereken ücreti temsil ettiğinden ötürü düzgün bir şekilde düzenlenmesi önem arz eden evraklardandır. Nitekim bu belgede yazılı olan veriler hem işverenler hem de çalışanlar için mühimdir. Dolayısıyla maaş bordrosu hazırlanırken gözden kaçırılmaması gereken detayların her biri 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında açık bir şekilde belirtilmiştir.

Hem çalışanlar hem de işverenler için önemli olduğu bilinen maaş bordrosuna yönelik olarak araştırılan pek çok husus vardır. Bu hususların başında ise e-bordro kavramı yer alır. Birçok kişinin ne olduğunu sorguladığı e-bordro kısaca maaş bordrosunun elektronik ortamdaki hâlidir. Bu seçenek sayesinde iş yerinden alınmayan maaş bordrosunun e-Devlet üzerinden kolaylıkla sorgulanması mümkündür. Dolayısıyla e-Devlet sorgulama sayfaları arasında yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti ile aylık maaş bordrosuna kısa sürede ulaşılabilir. Bununla birlikte e-bordro e-Devlet üzerinden sorgulandığı zaman yine çıktı alma seçeneği sayesinde somut belge olarak da saklanabilir.

e-Devlet e-Bordro sorgulama işlemi nasıl yapılır?

İş yeri sicil numarası, çalışan kişinin ismi, kişiye ücret ödenen gün sayısı, sigortalı bireye ödenen ücret gibi pek çok detaylı veriyi içeren maaş bordrosu aylık olarak düzenlenirken çalışanlara da imzalatılır. Bununla birlikte günümüzde e-Devlet üzerinden pek çok resmî evrakın birkaç adımda sorgulanabildiği bilinir. Dolayısıyla hem sigortalı çalışanlar hem de iş yeri sahipleri için önem arz eden bordronun e-Devlet resmî sitesi aracılığıyla sorgulanabildiği hatırlatılmalıdır. Bu da “e-Bordro nasıl alınır?” diyerek araştırmalarına başlayan sigortalı çalışanlara e-Devlet bünyesindeki hizmetten söz edilmesini gerekli kılar.

Maaş bordrosunu e-Devlet üzerinden görüntülemek, incelemek ve çıktı almak isteyen bireyler ilk olarak bu işlemin adımlarını öğrenmelidir. Yani e-Devlet maaş bordrosu sorgulama ekranına nasıl geçiş yapıldığı ve sırasıyla hangi adımların tamamlandığı belirtilmelidir. Bu bağlamda ilk olarak e-Devlet platformuna giriş yapan vatandaşların maaş bordrosu sorgulama işlemi için aşağıdaki adımları sırasıyla takip etmeleri önerilebilir:

  • e-Devlet resmî sayfasına giriş yaptıktan sonra kimlik doğrulamasını tamamlayan kişiler ana sayfadan Hazine ve Maliye Bakanlığı sorgulamasını yapabilir.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-Devlet bünyesindeki hizmetleri arasında e-bordro sorgulama sisteminin yer aldığı görülür.
  • Bu hizmetin sunulduğu sekmeye geçiş yapılması için ilgili başlığa tıklanması yeterlidir.
  • Giriş yapılan sayfada hangi aya ait olan bordronun sorgulanacağı kolaylıkla belirlenebilir.
  • Açılan sekmede yer alan yıl ve ay seçenekleri kullanılarak ilgili maaş bordrosunun sorgulanması mümkündür.
  • Ay ve yıl seçenekleri işaretlendikten sonra sorgula butonuna tıklandığı gibi maaş bordrosunun ekranlara geldiği görülecektir.
  • İncelenen maaş bordrosunu çıktı almak isteyen kişiler ise yalnızca yazdır butonuna tıklayarak işlemi başarıyla tamamlayabilir.
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler