FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

e-Devlet emeklilik başvurusu: e-Devlet'ten emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapmak isteyen kişilerin SGK tarafından oluşturulan hizmeti kullanmaları mümkündür. Bu hizmet sayesinde emeklilik başvurusunu tamamlayan kişiler daha sonra aylıklarının bağlanma durumunu da aynı platform üzerinden takip edebilir. Ancak emeklilik başvurusu e-Devlet aracılığıyla yapılacağı zaman hangi aşamaların takip edildiğinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” sayfasının nasıl işlediği açıklanmalıdır.

e-Devlet emeklilik başvurusu: e-Devlet'ten emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

İçindekiler

  • e-Devlet emeklilik başvurusu nedir?
  • E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

e-Devlet platformunda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri sayesinde özellikle emeklilik sürecine yönelik olan pek çok işlem online ortamda tamamlanabilir. Bunlar arasında emeklilik tarihi sorgulama ve aylık görüntüleme hizmetlerinin yanı sıra emeklilik başvurusu oluşturma seçeneği de yer alır. Dolayısıyla günümüzde SGK merkezlerine giderek yüz yüze görüşme yapmadan da emeklilik başvurusu yapılabilir durumdadır. Ancak bu işlemin eksiksiz olarak tamamlanması oldukça önemlidir. Bu nedenle emeklilik başvuru işlemini yapmak isteyen kişilere e-Devlet üzerinden hangi başlığa geçiş yapılması gerektiği ve ne gibi adımların izlendiği açıklanmalıdır. Böylelikle “Emeklilik başvurusu e-Devlet’ten nasıl yapılır?” sorusuna cevap almaya çalışan vatandaşlar sırasıyla sigortalı türü ve banka gibi bilgileri sisteme nasıl aktarmaları gerektiğini detaylı olarak keşfedecektir.

e-Devlet emeklilik başvurusu nedir?

Bir kişinin yasal olarak belirlenen prim günü ve yaş şartı gibi koşulları karşılaması durumunda emeklilik aylığı almaya hak kazanması mümkündür. Ancak emeklilik tarihi yaklaşan veya gelmiş olan kişiler için çeşitli işlemlerin nasıl yürütüleceği merak konusu olur. Bu işlemler arasında ise emeklilik aylığı almanın ilk adımı olan başvuru yer alır. Yani farklı sigorta türleri üzerinden emekli olacak kişilerin başvuru sürecinin nasıl ilerletildiğini bilmeleri gerekir. Emeklilik başvurularının tamamlanması için kişileri karşılayan ilk seçenek ikamet adresinin kayıtlı olduğu il ve ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerine gidilmesidir. Ancak günümüz koşullarında e-Devlet platformu kullanılarak online ortamda emeklilik başvurusu işlemleri tamamlanabilir.

e-Devlet emeklilik başvurusunun ne olduğunu merak eden kişilere bu resmî platformdaki kategorilerden söz edilmelidir. Türk vatandaşlarının kullanımına sunulan bu platformdan emeklilik aylığı öğrenme ve emeklilik tarihi sorgulama işlemleri yapılabildiği gibi emekli olmak için başvuru süreci de yürütülebilir. Bunun için ilk olarak e-Devlet resmî sitesine erişim sağlanmalı ve kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Ardından “E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapılır mı?” diyen kişilere “evet” yanıtının aktarılmasını mümkün kılan kategoriye geçiş yapılması gerekir. Bunun için e-Devlet platformunun ana sayfasında yer alan arama butonuna “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” yazılmalıdır. Bu kategoriye geçiş yapıldığı zaman emeklilik başvurusu kolay bir şekilde tamamlanabilir.

E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

Türk vatandaşlarının SGK bünyesindeki pek çok işlemi yürütmesini mümkün kılan e-Devlet platformunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan hizmetler mevcuttur. Bunlardan biri de “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” başlığı altında bulunan emeklilik başvurusu yapma seçeneğidir. Yani ilk olarak e-Devlet resmî sayfasına giriş yaparak kimlik doğrulamasını geçen kişiler daha sonra sıradaki adımları takip ederek emeklilik başvurusunu tamamlayabilir. E-Devlet'ten emeklilik başvurusu nasıl yapılır?” sorusuna detaylı yanıt almak isteyen kişiler için sıralanması gereken adımlar ise aşağıda belirtilmiştir:

  • Linki https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan olan “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” sekmesine geçiş yapılarak yeni başvuru butonuna tıklanmalıdır.
  • Bu butona tıklandıktan sonra tahsis talep türünün seçilmesi gerekir. Yani seçenekler arasındaki emeklilik aylığı yazısına tıklanmalıdır.
  • Aynı sayfada yer alan sigortalı türü seçeneği sayesinde emeklilik aylığının hangi kapsamda yer aldığı belirtilebilir. Buradan 4/A SSK veya 4/B Bağ-Kur menülerinden birinin seçilmesi mümkündür.
  • Sigortalı türü de seçildikten sonra ödemelerin yapılacağı şube sekmesinde yer alan bilgiler doldurulmalıdır. Dolayısıyla emeklilik aylığının hangi bankadan talep edildiği belirtilmelidir.
  • Emeklilik aylığı başvuru adımlarının sonuna doğru kişinin yine Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan farklı bir hizmet kapsamında maaş alıp almadığını belirtmesi gerekir.
  • İletişim bilgileri gibi temel verileri de sisteme aktaran kişiler emeklilik aylığı başvurusunu herhangi bir zorluk yaşamadan tamamlayabilir.
    Express


En Çok Aranan Haberler