FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

EFT talimatı iptal etme: İleri tarihli EFT iptali nasıl yapılır?

Elektronik fon transferi (EFT), çevrimiçi bir ağ üzerinden elektronik para transferidir. Elektronik fon transferleri, aynı veya farklı bankalar arasında birkaç farklı ödeme sistemi kullanılarak gerçekleştirilebilir.

EFT talimatı iptal etme: İleri tarihli EFT iptali nasıl yapılır?

EFT talimatı iptal etme günümüzde internet ve mobil bankacılık kullanan herkesin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi. Çünkü hesaptan hesaba transfer esnasında IBAN veya Hesap Numarası yanlış tuşlanabilir. Veya para transferi esnasında gönderilmek istenen paranın tutarı yanlış girilebilir. Böyle bir durumda, dijital bankacılık sistemini kullanan kişiler EFT iptalini nasıl yapacaklarını düşünürler. Böyle bir yanlışlık yaşanması durumunda EFT iptali ancak iki farklı şekilde yapılabilir. Peki nedir bu EFT iptali yapabilme yolları?

EFT talimatı iptal etme yöntemleri

EFT talimatını iptal edebilmek için en kolay yol, EFT işlemini gerçekleştiren kişinin bankanın müşteri temsilcisi ile görüşmesidir. Çünkü para yollama işlemi gerçekleştikten sonra eğer kısa bir süre geçtiyse para hemen karşı hesaba ulaşmaz. Belli bir süre bankanın hesabında bloke olarak kalır. Bu süre oldukça önemlidir. Böyle bir durumda EFT iptali yapmak isteyen kişi müşteri temsilcisi ile görüşmelidir. Veya mobil veya internet bankacılığı kullanılarak yapılmış olan işlemlerde EFT yapılan ekran hala açık ise para transfer menüsüne girilerek kolaylıkla EFT iptali yapılabilir.

Bir diğer yol ise EFT iptalinin dilekçe ile yapılmasıdır. Bu yolda EFT iptal etme süresi önemlidir. Çünkü eğer yapılmış olan yanlışlığın farkına para yollandıktan sonra varılırsa bu durumda banka kanalı kullanılarak EFT iptali yapılamaz. EFT iadesi için dilekçe ile talepte bulunulması gerekir. Bankanın müşteri temsilcisi aranır ve EFT yapılan para bloke edilir. Daha sonra karşılıklı iki banka görüşür ve karşı banka da kendi müşterisinden onay alarak para iadesini gerçekleştirir. Peki eğer kullanıcılar ileri tarihli EFT yaptıysa, bunun iptali nasıl gerçekleşir?

İleri tarihli EFT iptali

İleri tarihli olarak yapılmış EFT’lerin iade ve iptal işlemleri normal EFT iptallerine göre daha kolaydır. Çünkü ileri tarihli EFT yapıldığı zaman, gönderilen para EFT tarihi gelene kadar hesapta bekler, hesaptan çıkmaz. Para hala hesapta durduğu için ileri tarihli EFT mobil bankacılık veya internet bankacılığı kullanılarak kolaylıkla iptal edilebilir. İleri tarihli olarak yapılmış EFT işlemi gibi durumlarda iptal gerçekleştirmek için internet veya mobil bankacılıkta para transfer menüsüne girilir. Daha sonra bu bölümde EFT talimatları bölümüne tıklanır. Bekleyen EFT işlemlerinden iptal edilmek istenen EFT işlemi bulunur ve iptali gerçekleştirilir. Bu şekilde ileri tarihli olarak yapılmış EFT işlemleri dijital bankacılık yolu kullanılarak normal EFT işlemlerine göre rahatlıkla iptal edilebilmektedir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler