FİNANS

'Ekonomi yavaşlayacak'

Babacan, “Her senaryoya hazırız. Otomotik pilot kesinlikle sözkonusu değil” diye konuştu.

'Ekonomi yavaşlayacak'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracat pazarlarındaki sorunlara bağlı olarak önümüzdeki dönemde büyümenin yavaşlayacağını ancak, Türkiye’nin sıkı mali politikalarını sürdüreceğini söyledi. ‘Türkiye’ye Yatırım Texsas Pasific Group (TPG) Perspektifi Konferansı’nda konuşan Babacan, “Önümüzdeki dönemde belki daha düşük büyüme oranları göreceğiz, ihraç pazarlarımızdaki sorunlara bağlı büyüme yavaşlayacak” dedi.

Yeni yasa paketi yolda

Önümüzdeki dönemde cari açığı daha makul seviyeye indirmek için iyi dizayn edilmiş politikalar uygulayacaklarını kaydeden Babacan, “Türkiye’nin mali politikalarındaki sıkı duruşu önümüzdeki dönemde devam edecek... Yatırım ortamını iyileştirmek için yasa paketi üzerinde çalışıyoruz” dedi. Babacan, Türkiye’de gelir dağılımının gittikçe düzeldiğini ve çok hızlı büyüyen bir orta sınıf bulunduğunu ifade etti.

Dünya ekonomilerini değerlendirirken, “Bütün bu olan biten, bütün bu türbülans... Biz her ne kadar kendi ekonomimizden, kendi yapımızdan emin olsak da Türkiye dışa açık bir ülke. Finansman ve ticaret kanalıyla dünyaya bağlıyız” diyen Babacan şöyle devam etti:

‘Senaryolarımız hazır’

“Avrupa ile ilişkilerimiz daha özel. İhracatımızın yarısını Avrupa’ya yapıyoruz. Yine Türkiye’ye gelen doğrudan sermayenin önemli bölümü Avrupa’dan geliyor. Dolayısıyla Avrupa’da olabilecek gelişmeler Türkiye’yi az ya da çok etkileyebilir. Bunun da farkındayız. Politikalarımızda her türlü senaryoya hazır oluyoruz. Hiçbir gelişme şu anda sürpriz olmamalı. Karşımıza hangi senaryolar çıkabilir ve o senaryolar çıktığında hangi politika araçlarıyla neyi yapacağımızı bugünden hazırlamış durumdayız. Dolayısıyla şu anda çok senaryolu, her senaryoya göre oyun planını, politikalarını hazırlamış bir ekonomi yönetimimiz var. Dediğiniz gibi otomatik pilot kesinlikle söz konusu değil. Manuel olarak bizzat aylık, günlük, hatta saatlik gelişmelere göre kararlar almak, ona göre politikalarınızı uyarlamak, belirlemek gerekiyor.”

Her koyun kendi bacağından...

Babacan, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin maliye politikalarındaki sıkı duruşu devam edecek, kim ne derse desin. ‘ABD’de 400 milyar dolarlık daha harcama paketi açıklamışlar’, olabilir. Bizde bir atasözü vardır; her koyun kendi bacağından asılır. Biz kendimize dikkat edeceğiz, kendi hesabımıza, kitabımıza dikkat edeceğiz ve mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz.”

Şimşek: Gelir vergisi reformu yeniden yazılacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi mevzuatını basitleştirme çabası içinde olduklarını, önümüzdeki dönemde Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanu’nun yeniden yazılacağını, böylece mevzuattaki belirsizliklerin minimize edileceğini söyledi.

Toplantıda konuşan Şimşek, orta vadeli mali planın (OVP) muhtemelen bir-iki gün içinde açıklanacağını söyledi. OVP’de çok önemli yapısal reformların olduğuna işaret eden Şimşek, kayıtdışı ile mücadele konusunda da yeni bir eylem planı hazırladıklarını, bir-iki hafta içinde ise Başbakan Recep Erdoğan’ın genelgesi ile devreye girmesini ümit ettiklerini bildirdi. Şimşek, Büyümenin 2012’de nispeten yavaşladığını göreceğiz, Avrupa’nın iki üç katı hızla büyüyebileceğimizi düşünüyoruz, enflasyonu yüzde 5’ler civarında tutturacağımıza inanıyoruz” dedi.

TPG, bankacılık, enerji ve medyada fırsat kolluyor

TPG Texas Pacific Group’un kurucu ortağı David Bonderman, Türkiye’de perakende, medya ve enerji sektörlerine yatırım konusunda ilgili olduklarını söyledi. Bonderman, Türkiye’de enerji sektöründeki özelleştirmelerle de ilgileneceklerini kaydetti.

TPG’nin Türkiye’de yatırım yapan girişim sermayesi hakkında bilgi veren TPG Ortağı Ramzi Gedeon, Türkiye’de bankacılık sektörüyle ilgilendiklerini belirterek, “Denizbank görüştüğünüz bankalar arasında mı?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Bizim Türkiye ve bu bölgedeki ülkelere yatırım yapmak üzere planladığımız 8 milyar dolarlık bir sermayemiz var. Bir banka ismi veremem ama Türk bankalarıyla ilgileniyoruz. Ayrıca, KOBİ’lere 20 milyon dolara kadar sermaye ile ortak olmayı planlıyoruz. Türkiye’deki KOBİ’leri önemsiyoruz ve KOBİ’leri yatırım alanlarımız arasına aldık.”

TPG Türkiye Başdanışmanı Cüneyd Zapsu da, TPG’nin Türkiye ve Almanya’yı en çok yatırım yapılabilir iki ülke olarak belirlediğini söyledi.

Boyner: Cari açık zorlayıcı olmayacak

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ise Türkiye’nin borç dinamiklerinin olumlu gidişat gösterdiğini belirterek şöyle dedi: “Türkiye’nin göreceli olarak borçlanma oranları açısından sağlam bir liman olduğunu, bankacılık sistemin de güvenli olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin avantajları göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde cari açık probleminin Türkiye için geçmişteki kadar zorlayıcı olmayacağını umuyoruz.”

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler