FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elektronik Para Kuruluşu nedir? Aktif elektronik para kuruluşları nelerdir?

En basit tanımı ile elektronik para kuruluşları, elektronik parayı geliştiren ve kullanıma sunan kuruluşlar olarak belirtilebilmektedir. TCMB’nin resmi sitesi üzerinden aktif durumda olan elektronik para kuruluşları incelenebilmektedir. Elektronik para kuruluşu ne demek?

Elektronik Para Kuruluşu nedir? Aktif elektronik para kuruluşları nelerdir?

Günümüzde sıkça kullanılan parasal değerlerden biri elektronik para iken, elektronik para kuruluşları da artış göstermeyi sürdürmektedir. Aktif durumdaki elektronik para kuruluşları ise TCMB’nin resmi sitesinden takip edilebilmektedir. Temelde elektronik para kuruluşları, bu parasal değeri geliştiren ve kullanıma sunan kuruluşlar olarak belirtilebilmektedir.

Elektronik Para Kuruluşu Nedir?

Elektronik para kuruluşu, temelde elektronik para kavramı ile açıklanması gereken bir unsurdur. BDDK tarafından yapılan kanun çalışması ile birlikte elektronik para, Türk kanunlarında tanımı olan bir kavrama dönüşmüştür. Dolayısıyla bu parasal değer, belirli gereksinimler kapsamında ihraç edilebilen bir değişim aracı halini almaktadır. Türk kanunları kapsamında elektronik paranın nitelikleri ise aşağıdaki gibidir;

  • İhraç eden kuruluş tarafından onaylanan fon karşılığında ihraç edilme
  • Elektronik ortamda saklanma
  • Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkındaki Kanun’da yer alma
  • 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri kapsamında yer alma
  • İlgili kanunlar çerçevesinde yer bulan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek amacı ile kullanılan; elektronik para ihraç eden kuruluş haricindeki tüzel, gerçek kişiler tarafından da kabul edilen bir ödeme aracı olma

Yukarıda sıralanan nitelikler ile elektronik para kavramı daha anlaşılır hale gelmektedir. Nitelikleri sıralanan bu parasal değeri belirleyen ve ortaya çıkaran kuruluşlara ise elektronik para kuruluşları denilmektedir. Bu bağlamda farklı aktif elektronik para kuruluşlarından da söz edilebilmektedir. TCMB’nin resmi sitesi üzerinden ise tüm aktif elektronik para kuruluşları incelenebilmektedir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler