FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emekli maaşı enflasyon zam tarihi netleşti

Emeklilere her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan enflasyon zammının bu yılki ilk oranı belli oldu. Peki, bu yıl emekli maaşı ocak zammı ne zaman yapılacak? İşte emekli maaşı zammında detaylar!

Emekli maaşı enflasyon zam tarihi netleşti

Ülkemizde her yıl iki kere olmak üzere emekli maaşlarına zam yapılıyor. Her yılın Ocak ve Temmuz ayında yapılan enflasyon zammı için son 6 aylık dönemdeki enflasyon oranı baz alınıyor ve emekli maaşlarına bu oranda enflasyon zammı yapılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Ocak ayının gelmesiyle birlikte emekliler de maaşlarına ne kadarlık bir enflasyon zammı yapılacağını merak etmeye başladı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayan bu uygulamaya göre emekli maaşları bu tarihten sonra enflasyon oranlarına göre düzenlenecek. Yaklaşık 9 milyon emekliyi etkileyen bu konu açıklığa kavuştu.

Enflasyon, Temmuz ayında yüzde 0,09, Ağustos ayında yüzde 0,40, Eylül ayında yüzde 0,89, Ekim ayında yüzde 1,55, Kasım ayında yüzde 0,67, Aralık ayında ise yüzde 0,21 olarak gerçekleşti. Bu enflasyon oranları sonucunda son 6 aylık enflasyon oranı ise toplamda yüzde 3,81 olarak belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklilleri, 2016 yılıyla birlikte son altı ayda gerçekleşen enflasyon oranında, yani 3,81 oranında zam alacaklar.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE ZAMAN YAPILACAK?

Zamlı emekli maaşları 17 Ocak'tan itibaren 25'ine kadar hesaplara yatmaya başlayacak. İlk enflasyon zammından sonra Temmuz ayı da emekliler için yine zam ayı oluyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ile Temmuz arasında oluşacak enflasyon kadar artışa kavuşacak. Memur emeklileri ise Temmuz'da yüzde 5'lik bir zam ve enflasyon farkı daha alacak.

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, fiyatlardaki genel düzeyin sürekli ve hissedilir şekilde artışını ifade eder. Fiyatların genel seviyesi, ekonomide seçilen belli bir mal ve hizmet kümesinin parasal karşılığıdır. Fiyatlar, mal ve hizmetlerle dolaşımdaki para miktarı arasındaki dengeye göre oluşur. Para miktarındaki artış , mal ve hizmet miktarındaki artış ile dengeli olursa fiyatların genel seviyesi değişmez. Ama bunlardan biri diğerinden fazla üretilirse az üretilen kıymetli hale gelir.

Enflasyon genellikle talep şişkinliğinden dolayı yahut maliyet masraflarının kabarmasından dolayı meydana gelebilir. Talep enflasyonunda para bolluğundan ötürü daha fazla mal ya da hizmet talep edilir ve bu durumda fiyatların artmasına neden olur. Diğer taraftan maliyet enflasyonda ise üretilen mal ve hizmetlerin maliyetinin artmasından dolayı üretilen mal ya da hizmetlerin fiyatları artar ve alım gücü azalır.

Express


En Çok Aranan Haberler