FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emisyon hacmi nedir? Emisyon hacmini neler etkiler?

Emisyon hacmi, tedavülde bulunan banknotlar anlamına gelir. Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülmüş olan tüm banknotların toplam tutarı da emisyon hacmiyle ifade edilir. Piyasaya sürülen banknotlar ve madeni paralar dolaşımda olduğu sürece emisyon hacmi anlaşılır.

Emisyon hacmi nedir? Emisyon hacmini neler etkiler?

Merkez bankaları para basmakla ve bu parayı dolaşıma sürmekle görevlidirler. Dolaşımda olan banknotlara emisyon denir. Hazine tarafından dolaşıma çıkarılan hem banknot hem de madeni paraların toplamına da emisyon hacmi adı verilir.

Emisyon hacmi nedir?

Emisyon hacmi piyasaya sürülen banknot ve madeni paraların toplam tutarı anlamına gelir. Emisyon hacmini hem bireylerin hem de bankaların nakde olan talepleri belirler. Emisyon hacmi artarsa ne olur sorusunun cevabı, Merkez Bankası gevşek para politikası uygular olmamalıdır. Merkez bankaları para politikalarını, emisyon hacmini belirleyerek oluşturmaz.

Para politikaları, para miktarı ile değil parayı elde etme maliyetinin belirlenmesiyle alakalıdır. Bu durumda Merkez Bankası üretmiş olduğu banknotları kısa vadeli faizlerle talep eden bankalar borç olarak verir. Emisyon hacmi arttığındaysa Merkez Bankası uygulamış olduğu faiz oranıyla alım gerçekleştirir ve Merkez Bankasına borçlanılır.

Emisyon hacmi nasıl şekillenir?

Emisyon hacmi para ihtiyacına göre şekillenen bir politikada ilerlemez. Emisyon hacmi konusuna şekil veren durum, ekonomideki birimlerin para talepleridir. Nakit para her zaman gerekli olduğundan nakit para talebi her zaman yüksektir. Bu talep günden güne ya da aydan aya olarak değişiklik gösterebilir. Bankalar nakit paraya ihtiyaç duydukları zaman emisyon talebini artırır. Bu artış sonucunda Merkez Bankası tarafından belirlenen faizle, ekonominin paraya olan talebi belirlenir.

Emisyon hacmini neler etkiler?

Her ne kadar kredi kartları, çekler, internet bankacılığı gibi birçok alternatif ödeme aracı mevcut olsa da nakit paranın her zaman bulunması gerekir. Emisyon hacmini etkileyen faktörlerden en önemlisi de nakit paraya olan ihtiyaçtır. Özellikle küçük tutarlı ödemelerde nakit para büyük bir kolaylık sağlar. Pratiklik ve kolaylık açısından önemli olan nakit parayı tutma olayı emisyon hacmini etkileyen en önemli etmendir. Nakit paraya olan talep arttıkça bankalar, Merkez Bankasından emisyon talebini arttırır.

Emisyon hacmini arttırmak ne demek?

Emisyon hacmini arttırmak, insanların zenginleştikçe daha çok para harcama isteklerinin artmasıyla oluşur. Enflasyonun artmasıyla da insanların ulaşmak istedikleri şeylere ulaşmak için daha fazla para harcamaları gerekir. Bu sebepten dolayı emisyon hacmi ve para talebi artış gösterir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler