FİNANS

Enerji devi Aksa'nın patronuna hapis şoku

Kamunun enerji ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesi ile Ankara’da görülen davada mahkemeden karar çıktı.

Enerji devi Aksa'nın patronuna hapis şoku

Sanıkları arasında dönemin üst düzey bürokratları, dev enerji firmaları ile müteahhitlik şirketlerinin olduğu davada mahkeme ceza yağdırdı. Dava sonrasında en ağır kararlardan biri 3 yıl 4 ay hapis ile Aksa Enerji'nin patronu Şaban Cemil Kazancı'ya verildi. Mahkeme kararında ayrıca Cemil Kazancı’yı şirket yönetimlerine girmekten men etti.

Konuyla ilgili hurriyet.com.tr'ye konuşan Kazancı, "Karar Yargıtay’a götürüldü. Yargıtay ya onar ya onamaz, yeni kanuna göre (3. Yargı Paketi) çok değişti, dosyanın tekrar incelenmesi gerekebilir” dedi.

Büyük çaplı enerji ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı, rüşvet alındığı, ihalelere fesat karıştırıldığı suçlaması ile yürütülen soruşturma sonrası 18 sanık hakkında dava açıldı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması 5 Mayıs 2005’te görüldü. Davanın devam eden sürecinde sanıklardan bir bölümü beraat etti. Mahkeme en son dokuz sanık hakkında kararını verdi.

Mahkeme rüşvet alma, rüşvet verme, ihaleye fesat karıştırma suçlaması ile yargılanan sanıkların suçunu sabit gördü ve tüm sanıklara değişen sürelerde hapis cezası ve hak mahrumiyeti cezası verdi. Temyize götürülen mahkeme kararına göre verilen cezaların bir bölümü şöyle:

*EÜAŞ’tan büyük çaplı ihaleler alan Ezgi İnşaat’ın sahibi İbrahim Selçuk: Suç işlemek amacı ile örgüt kurma. İhaleye fesat karıştırma, rüşvet verme suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası.

*Fernas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Nasıroğlu: İhaleye fesat karıştırma, aynı suçu birden fazla kez işleme, rüşvet verme suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası.

*Aksa Enerji Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Cemil Kazancı: Suç işlemek amacı ile kurulan örgüte yardım etme, rüşvet verme 3 yıl 4 ay hapis cezası.

Mahkeme Kazancı’ya hapis cezası yanı sıra vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan de men

AKSA’NIN PİYASA DEĞERİ 2.1 MİLYAR LİRA

3 yıl 4 ay hapis ile cezalandırılan Cemil Kazancı, Aksa Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı. 1997 yılında kurulan Aksa Enerji'nin piyasa değeri 2.1 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

Şirket yurtiçinde ve yurtdışında fuel oil santralleri, doğalgaz santralleri, rüzgar santralleri ve hidroelektrik santralleri ile elektrik enerjisi üretiminde Türkiye'nin en büyük enerji şirketlerinden biri konumunda bulunuyor.

Aksa Enerji aynı zamanda 1500 MW’ı aşan kurulu kapasitesi ile sektörün en büyük serbest elektrik üreticisi.

3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ

Aksa Enerji en son Goldman Sachs ile yaptığı ortaklıkla gündeme gelmişti.

Şirket, yüzde 13.30 hissesini 240 milyon dolara Goldman Sachs’a satmıştı. Satışın ardından konuşan Cemil Kazancı, “2017 için koyduğumuz 4500 MW kurulu güç hedefine doğru ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemde 2.5-3 milyar dolarlık yatırım yapacağız” demişti.

ELEKTRİK DAĞITIM İHALELERİNE GİRDİ

Aksa Enerji son dönemde elektrik dağıtım ihaleleri ile de ilgiliydi. Şirket bu yılın başında Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş'yi, ondan önce de Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş'yi devralmıştı. Aksa, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş ihalesini de kazanmış, ancak teminatı yatırmadığı için ihaleden elenmişti.
etti. Mahkeme bu kararı TCK’nun 53. maddesinin 1. ve 2 fıkra ile 3 fıkrasının ilk cümlesine dayandırdı.

EÜAŞ eski Genel Müdürü Önder Piyade: Suç işlemek amacı ile kurulan örgüte üye olma, ihaleye fesat karıştırma, aynı suçu birden fazla kez işleme ve rüşvet alma suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası.

EÜAŞ eski Genel Müdür Yardımcısı Sefer Üst: Suç işlemek amacı ile kurulan örgüte üye olma, ihale fesat karıştırma, aynı suçu birden fazla kez işleme ve rüşvet alma suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası.

Eski milletvekili Cemal Kaya: İhaleye fesat karıştırma suçundan 2 ay 15 gün hapis cezası ve 366 TL adli para cesa. Kaya’ya verilen ceza ertelendi.

Mahkeme aynı dosyada yargılanan Erhan Peker, Yaşar Gireğiz, Fuat Kutsal, Fuat Celepçi, Cengiz Hasmer ve Necati Altın’ı da 5 ay hapis cezası ile cezalandırdı ancak cezanın ertelenmesi kararı verdi.

YARGITAY’DAN ONAMA BEKLENİYOR

Mahkeme kararı sonrası sanık avukatları dosyası temyize götürdü. Ancak uzmanlar Yargıtay’ın yerel mehkemenin kararını onayacağı görüşünde. Zira söz konusu dosyada Yargıtay’ın daha önce verdiği bozma ilamı bulunuyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce verdiği beraat kararı Yargıtay tarafından bozulmuş ve Mahkeme son kararında Yargıtay’ın bozma ilamına uyduğunu açıklamıştı.

BÜROKRATLARA PAHALI HEDİYE

Soruşturma ile ilgili hazırlanan iddianameye göre, Ezgi İnşaat Şirketi'nin ortağı müteahhit İbrahim Selçuk, Enerji Bakanlığı'ndan aldığı siyasi güç ve çeşitli yöntemleri kullanarak, baskı, şiddet ve tehditlerle çıkar amaçlı suç örgütü kurup bunu yönetti.

İbrahim Selçuk, Enerji Bakanlığı'nın tüm ihaleleri ile ilgilendi, bu ihaleleri kendi şirketi veya şirket sahibi diğer sanıklar adına alınması için yoğun çaba sarf etti, bu amaçla ihalelerin ertelenmesini, şartnamelerin değiştirilmesini, ilan sürelerinin uzatılmasını temin etmeye yönelik faaliyetlerde bulundu.

İddianamede, diğer sanıkların da örgüt adına faaliyette bulundukları, ihalelerden elde ettikleri paralardan bir kısmını Selçuk'a verdikleri öne sürüldü.

İddianamede, çıkar amaçlı suç örgütünün, bürokratlara hediye adı altında değerli saat ve mücevher, cep telefonu, para dağıttığı, uçak biletlerini karşıladığı öne sürüldü.

'DAVA BİTMİŞ DEĞİL'

Karar ile ilgili konuşan Aksa Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, “Dava ile ilgili yargı süreci devam ediyor. Bu konu daha sonuçlanmadı. 11 Ağır Ceza’nın kararı yargı sürecinin bittiği anlamına gelmiyor. Konu bizim açımızdan hassas, halka açık şirketlerimiz var… Karar Yargıtay’a götürüldü. Yargıtay ya onar ya onamaz, yeni kanuna göre (3. Yargı Paketi) çok değişti, dosyanın tekrar incelenmesi gerekebilir” şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler