FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erken emeklilik bekleyenlere sevindirici haber geldi

Erken emeklilik konusunda atılacak adımlar vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Erken emeklilik isteyenler yıpranma payı sayesinde 2.5 yıl kadar erken emekli olabilecekler.

Erken emeklilik bekleyenlere sevindirici haber geldi

Milyonlarca işçinin merakla takip ettiği erken emeklilik için yeni gelişmeler yaşanıyor. SGK’dan, erken emeklilik bekleyenlere müjdeli haber geldi. Yıpranma hakkında yapılacak esneklikle milyonlarca işçi erken emekli olabilme şansı yakalayabilecek. Böylelikle 2.5 yıl kadar erken emekli olabilmek mümkün olabilecek.

Erken emeklilikte en önemli şart, en az 3600 gün çalışma olacak. 3600 günün altında çalışan işçiler bu haktan yararlanamayacak. 3600 günü doldurmuş işçiler için yıpranma hesabı dikkate alınacak ve emeklilik hakkı 2.5 yıl öne çekilebilecek.

2008’den önceki sistemde ise yıpranma hakkıyla kazanılan erken emeklilik farklılık taşıyordu.5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan kişinin yaş haddinde 5 yıl indirim yapılıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, yıpranma ile kazanılan sürenin yarısına indirildi.

YIPRANMA HAKKINDAN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Yıpranma nedeniyle erken emeklilikten birçok meslek grubu faydalanabilecek. Su altında çalışan kişiler, Emniyet ve MİT mensupları, itfaiyeciler, gazeteciler, madenciler, demir çelik işçileri başta olmak üzere birçok meslek grubu çalışanı bu haktan yararlanabilecek. Böylelikle, ‘yıpranma’ hakkı sayesinde birçok kişi erken emekli olabilecek. Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün (10 yıl) çalışma şartı aranıyordu. Buna göre; 3600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3600 gün olanlar, 2008'den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler