FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erken emeklilik hayali kuranlara 'Doğum Borçlanması' uyarısı

Erken emeklilik planı için doğum borçlanması hesabı yapanalra kritik uyarı geldi! Erken emekliliği kolaylaştıran doğum borçlanması 2016'da zamlanacak! İşte, zamlı doğum borcuna kalmamak için son gün!

Erken emeklilik hayali kuranlara 'Doğum Borçlanması' uyarısı

Yeni yıl ile birlikte pek çok alanda ve hak da yeni düzenlemeler söz konusu: Erken emeklilik, asgari ücret, emekli maaşı, taşerona kadro... Düzenlemeye tabi tutulacak bir hak da erken emeklilik hayali kuran kadınlara avantaj sağlayan doğum borçlanması olacak. Doğum nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan ve sosyal güvenlikten mahrum kalan annelere verilen doğum borçlanması hakkına zam geliyor. Doğum sonrasında çocuğuna bakmak için iş hayatına ara veren annelerin borçlanma hakları, asgari ücret zammından etkilenecek. Aralık 2015 ayı içinde borçlanma talebinde bulunmayıp yeni yılın ilk gününde yani 1 Ocak 2016’da borçlanma talebinde bulunan anneler, doğum borçlanmasını % 30 oranında fazla ödeyecek.

DOĞUM BORÇLANMASI BEDELİ NASIL ARTACAK?

2016'da asgari ücret net 1.300 liraya çıkartılacak. Bu yükselişle beraber aylık asgari ücretin brüt tutarı 1.645,80 TL liraya yükselecek. Bu, prim hesabına esas aylık alt sınırın 1.645,80 liraya, üst sınırın da 10.697,70 liraya yükseleceği anlamına geliyor. Erken emekliliğe imkan sağlayan doğum borçlanması bedeli de asgari ücret artışını bağlı olarak değiştiği için asgari ücrete yapılan zam oranında da doğum borçlanmasına zam gelecek. Asgari ücretin artışı ile bir günlük en az borçlanma bedeli olan 13.58 lira, 17.56 liraya, bir günlük en fazla borçlanma bedeli olan 88.30 lirayı da 114.11 liraya yükseltecek. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren doğum borçlanması ise şu şekilde olacak:

- Bir doğum için (720 gün için) 12.643,20 lira,
-İki doğum için (1440 gün için) 25.286,40 lira,
- Üç doğum için (2160 gün için) 37.929,60 lira ödenmesi gerekecek.

Aralık 2015 ayı içinde borçlanma talebinde bulunan anneler zamdan etkilenmeyecek. Aralık 2015 ayı içinde borçlanma talebinde bulunmayıp bir gün sonra yani 1 Ocak 2016’da borçlanma talebinde bulunanlar ise doğum borçlanmasını % 30 oranında fazla ödeyecekler.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

1 Ekim 2008’de yürürlüğe konan yasa ile çalışan kadınlarımıza verilen önemli haklardan biri de "doğum borçlanması" hakkıdır. Bu hak sayesinde kadınların sigortalı olmadan önceki doğumları borçlanabiliyor, yaş geriye çekilip erken emekliliğin kapısı aralanıyor. Doğum borçlanması ile; doğum sonrasında çocuğuna bakmak için iş hayatını ara veren, dolayısıyla sosyal güvenlikten mahrum kalan kadın sigortalının, sosyal güvenlik hakkının telafi edilmesi amaçlanmıştır. Doğum borçlanması hakkı ilk uygulamaya konulduğunda sadece sigortalı çalışan kadınlara tanınıyordu ve iki çocukla sınırlıydı, sonrasında kapsamı genişletildi. Torba Yasa ile (6552 sayılı K.) Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları da kapsama dahil edildi ve borçlanılacak doğum sayısı da ikiden üçe çıkartıldı.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELER?

Kadınlar, her doğum sonrası borçlanamıyor. Doğum borçlanmasından yararlanabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Doğum borçlanmasından faydalanabilmek için güncel şartlar şöyle sıralanabilir:

-Herhangi bir şekilde (SSK, tarım SSK, Bağ-Kur, tarım Bağ-Kur, Emekli Sandığı, isteğe bağlı, özel banka-borsa) sigortalı olduktan sonra doğum yapmış olmak,

-Doğum yaptıktan sonraki iki yıllık sürede çalışmamış veya prim ödememiş olmak. Belirlenen süreden fazla çalışma halinde, sadece çalışmadığınız kısım borçlanabiliyor,

-Çocuğun sağ doğması ve yaşıyor olması gerekiyor. Doğumu takip eden iki yılı tamamlamadan bebek vefat etmişse, sadece yaşadığı kısım borçlu sayılıyor,

-Borçlanma için doğum sınırı en fazla üçtür. Üçten fazla doğum durumunda, bunlar arasından üçünü tercih etmek gerekiyor, her çocuk için iki yıldan toplamda altı yıl (2.160 gün) borçlanma yapabilirsiniz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler