FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Evlat Edinen Kadınlara Erken Emeklilik

Erken emekli olmak için kadınlara çeşitli haklar tanınmış. Bunlardan bir tanesi ise pek bilinmiyor: Evlat edinene erken emeklilik.

Evlat Edinen Kadınlara Erken Emeklilik

Kadın sigortalılara erken emeklilik noktasında tanınan en önemli ayrıcalıklardan birisi doğum borçlanması. Nitekim doğum borçlanması yoluyla kadın sigortalılar 6 yıla kadar erken emekli olabiliyor.

Ancak aynı durumun evlatlık alan kadınlar için de söz konusu olup olmadığı pek bilinen bir husus değil. Sosyal Güvenlik Kurumu birkaç yıl önce çıkardığı bir genelge ile bu konuda önemli bir açığı kapatmıştı. SGK bu genelge ile evlat edinenlerin de doğum borçlanmasından faydalanabileceğini belirtmişti.

Evlat Edinilen Çocuk 2 Yaşından Küçük Olmalı

Evlat edinme halinde doğum borçlanması yapma ve dolayısıyla da erken emekli olabilme için bazı şartlar var. Peki nedir bu şartlar ve kadınlar nasıl daha erken emekli olabilecekler?

-Öncelikle borçlanmayı 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Memur) ayrımı olmaksızın tüm kadın sigortalılar yapabiliyor. Yani evlat edinme yoluyla yapılacak borçlanmadan erkek sigortalılar faydalanamıyor.

-Çocuğun, ilk sigortalılık başlangıç tarihinden sonra yani ilk işe giriş tarihinden sonra evlat edinilmiş olması gerekiyor.

-Borçlanma en fazla 3 çocuk için yapılabildiğinden kadın sigortalının öz çocukları ile birlikte toplam çocuk sayısı dikkate alınması gerekiyor.

-Evlat edinilen çocuğun 2 yaşından küçük olması gerekiyor.

-Kadın sigortalının borçlanmak istediği sürelerde çalışmamış olması gerekiyor.

Çocuk Başına İki Yıla Kadar Erken Emeklilik

Peki doğum borçlanması hangi süreler için yapılabilecek? Borçlanma, evlat edinme tarihinden (evlat edinme öncesi geçici bakım sözleşmesi onay tarihinden) itibaren, çocuğun 2 yaşını doldurduğu tarihe kadar yapılabilecek. Örneğin; 15/1/2012 tarihinde doğmuş bir çocuğun 7/6/2013 tarihinde evlat edinilmesi halinde kadın sigortalı 7/6/2013-15/1/2014 süresi için doğum borçlanması yapabilecek.

Kadın sigortalılar, bu şekilde evlat edinilmiş her bir çocuk için en fazla 2 yıllık borçlanma yapabilecekler.

Yapılacak bu borçlanma ile emeklilik için sigortalılık süresi ve yaş sınırını doldurmuş kadınlar, evlat edinilmiş olan çocukla birlikte üç çocuğa kadar yapacakları doğum borçlanması ile daha erken emekli olabilecekler.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler