FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır, ne zaman başlayacak? 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak: İşte EYT emekli maaşı hesaplama!

EYT düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri 2 Ocak 2023 Pazartesi günü Emeklilikte Yaşa Takılanlar tarafından merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni düzenleme ile 2 milyon 250 bin kişi emekli olacağını duyurmuştu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile devlet kurumlarında çalışan sözleşmeli personele kadroyu içeren kanun teklifleri bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelecek. Peki, EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? EYT başvuruları ne zaman başlayacak? İşte detaylar...

EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır,  ne zaman başlayacak? 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak: İşte EYT emekli maaşı hesaplama!

EYT düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri 2 milyondan fazla vatandaşı yakından ilgilendiriyor. 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde ilk kez sigortalı olanlar gerekli şartları tamamlar tamamlamaz yaş şartı olmaksızın emekli olacak. Fakat süreç henüz tamamlanmış değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda daha önce açıklamada bulunmuştu. Erdoğan düzenleme ile 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olma hakkına kavuşacağını belirtmişti. Peki, EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? EYT başvuruları ne zaman başlayacak?

5

EYT BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

EYT başvurusu için izlenmesi gereken adımlar merak konusu oldu.

Emeklilik için EYT şartlarını taşıyanlar yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler.

EYT başvurusunda bulunmak isteyenler, e-Devlet üzerinden sorgulama yapıyor. EYT başvurusu nasıl yapılır sorusuna yanıt aranmaya başladı.

para4

EYT başvurusu yapmak için kararın Resmi Gazete'de yayımlanması beklenecek. Ardından e-Devlet SGK sistemi üzerinden emeklilik başvuruları alınmaya başlanacak.

e-DEVLET EMEKLİLİK BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

para3

SGK'DAN EYT BAŞVURUSU İÇİN REHBER

Kimi askerlik borçlanması, kimi de doğum borçlanması için SGK’nın kapısını çalacak. SGK önlerinde yoğun kuyruklar oluşmasını önlemek isteyen kurum yeni bir duyuru yaptı.

0

EYT'de sigorta girişini öne çekmek isteyip, doğum ve askerlik borçlanmalarını ödeyecek vatandaşlar için, başvuruların e-Devlet üzerinden nasıl yapıldığına dair bilgilendirmede bulundu. Tüm bilgiler adım adım paylaşıldı.

paralar

E- DEVLET’TEN EYT İÇİN ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

EYT için askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar için e-Devlet üzerinden işlemler şu şekilde ilerliyor:

-Öncelikle e- Devlet kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yapılır
-Arama çubuğuna 'borçlanma' yazarak arama yapılır
-Kişinin borçlanabileceği hizmet türleri görüntülenir.
-Borçlanma yapılacak sekme seçilir.

p5

Örneğin; askerlik borçlanması yapmak isteyen bir kişi,' 4A ya da 4B Askerlik Borçlanması Başvurusu' uygulaması üzerinden açılan ekrandan 'yeni başvuru' sekmesini tıklar. Sistem tarafından son sigortalılık statüsü ve askerlik durum bilgisi sorgulaması yapıldıktan sonra başvuru işlemine devam edilir.

-Kişi borçlanma tutarı beyan etmez, borçlanma tutarının hesabında dikkate alınacak kazancı belirler. Bir günlük borç tutarı, kişinin beyan ettiği günlük kazancın yüzde 32'sidir.

-Askerlik borçlanması yapmak istediği tarih aralığını seçer. Son olarak tebligat için adres bilgisi görüntülenir.
Kişi otomatik olarak gelen mernis adres bilgileri ile devam edebileceği gibi ayrıca bir adres bilgisi de beyan edebilir.
Başvurusu tamamlanan kişiye başvurusunun hangi üniteye yönlendirildiği bilgisi de verilir.

96

-Borçlanma başvurusu tamamlandıktan sonra başvuru ilgili üniteye yönlendirilir
Tahakkuk eden borç tutarı, kişinin belirlediği adrese gönderilmek üzere iadeli taahhütlü olarak postaya verilir.
Kişi tebliğ edilen borcu, borcun tebliğ edildiği tarihten bir ay içinde kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan birine ödemelidir.

-Borcun tamamının yasal süreci içerisinde ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık olarak değerlendirilir.

-Belirtilen süre içerisinde tebliği edilen borcu ödemeyenler ile borcun sadece bir kısmını ödeyenlerin kalan süreler için yeniden başvuru yapmaları gerekir.

-Kişi evrak takip sistemi üzerinden başvurusunun durumumu takip edebilir.

EYT EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

SGK kapsamında sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu noktada çalışılan sigorta sistemi, ödenen primler hesaplanırken prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş faktörleri dikkate alınıyor.

EYT3

4A SGK emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplayabilmesi için yapması gereken işlem çok basit. Bunun için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamanız yeterli. Emekli maaşınız çalıştığınız devre boyunca yatırdığınız primlerle orantılı olarak hesaplanacak.

4A MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise SGK uygulamasından veya e-Devlet sistemine giriş yaparak kolay bir şekilde alacakları maaşı hesaplayabilecek.

4B MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

4C emeklisi olan vatandaşlar da uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ veya e-Devlet sistemine giriş yaparak emekli maaşlarını öğrenebilecekler.

4C MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler