FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

EYT SON DAKİKA 17 Ocak 2023: EYT ne zaman çıkacak, Meclis'ten ne zaman geçecek? İşte maaşların yatacağı tarih...

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri Emeklilikte Yaşa Takılanlar tarafından yakından takip ediliyor. En düşük emekli aylığını 5 bin 500 TL'y yükselttiklerini ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile sözleşmeliye kadro düzenlemelerini kısa sürede tamamlayacaklarını vurguladı. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ilk maaşların mart ayında hesaplara yatacağını belirtti. Peki, EYT ne zaman çıkacak? İşte 17 Ocak 2023 Salı günü itibariyle EYT'de son durum...

EYT SON DAKİKA 17 Ocak 2023: EYT ne zaman çıkacak, Meclis'ten ne zaman geçecek? İşte maaşların yatacağı tarih...

EYT ile ilgili son dakika haberleri Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu EYT'lilerin ilk maaşlarını mart ayında hesaplara yatacağını ifade etti. İşte 17 Ocak 2023 Salı günü EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri...

EYT ÖDEMELERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT ile ilgili son dakika açıklamasında bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, şu ifadeleri kullandı:

"En düşük emekli aylığını 5.500 liraya yükselttik. Yakında EYT ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin düzenlemeleri tamamlayacağız. EYT'de ödemeler yakında başlayacak."

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasal düzenlemenin ayrı bir teklif olarak Meclis'e sunulması ve Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlikte başvurular başlayacak.

para3

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

23 yıllık problemin çözümüne ilişkin teklif, 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak.

para4

EYT BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

EYT'den yararlabilmek için;

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydının bulunması,

5 bin prim gün sayısının tamamlanmış olması,

Erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekiyor.

EYT EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

SGK kapsamında sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu noktada çalışılan sigorta sistemi, ödenen primler hesaplanırken prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş faktörleri dikkate alınıyor.

EYT3

4A SGK emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplayabilmesi için yapması gereken işlem çok basit. Bunun için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamanız yeterli. Emekli maaşınız çalıştığınız devre boyunca yatırdığınız primlerle orantılı olarak hesaplanacak.
4A MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise SGK uygulamasından veya e-Devlet sistemine giriş yaparak kolay bir şekilde alacakları maaşı hesaplayabilecek.
4B MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

4C emeklisi olan vatandaşlar da uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ veya e-Devlet sistemine giriş yaparak emekli maaşlarını öğrenebilecekler.
4C MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

EYT TABLOSU NETLEŞTİ

EYT düzenlemesinden SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı ayrımı yapılmaksızın 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar yasadan yararlanabilecek.

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan SSK'da 5.000 günü doldurmuş kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi bulunuyor.

Yine Bağ-Kur'da ise kadınlar için 7.200 gün erkekler için ise 9.000 gün prim şartı yer alıyor.

EYT'LİLERİN İLK EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili merak edilenleri anlatmıştı.

Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ay sonunda gelebileceğini ifade eden Bilgin, ilk aylıkların da Şubat ya da Martta hesaplarda olacağını belirtmişti.

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ilk maaşların mart ayında hesaplara yatacağını söyledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler