FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

EYT SON DAKİKA haberleri 22 Ocak 2023: EYT Meclis'ten geçti mi, ne zaman yasalaşacak? Bakan Nebati'den müjde: Beklenenden daha iyi olacak!

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren açıklanmasının ardından yakından takip ediliyor. Bakan Nebati, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın tedbirini aldık. Bütçede kaynağını oluşturduk. Rahatız. Bütçe performansımız beklenenden iyi olacak" ifadelerini kullandı. Peki, EYT ne zaman yasalaşacak? İşte ilk maaş ödeme tarihi ve 22 Ocak 2023 Pazar günü itibariyle EYT'de son durum...

EYT SON DAKİKA haberleri 22 Ocak 2023: EYT Meclis'ten geçti mi, ne zaman yasalaşacak? Bakan Nebati'den müjde: Beklenenden daha iyi olacak!

EYT ile ilgili son dakika açıklaması Bakan Nebati'den geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 5 milyona yakın EYT'linin emeklilik hakkı doğacak. Bunların yüzde 40'ı bu yıl emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar için bütçede kaynağını oluşturduk. Rahatız. Bütçe performansımız beklenenden iyi olacak." dedi. İşte EYT'de son durum...

p

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bakan Nebati'nin EYT düzenlemesiyle ilgili açıklaması şöyle:

"Seçime gidiyorsunuz, seçime giderken bütün bu harcamaları yapıyorsunuz, seçim sonrasında ne olacak' diye soruyorlar. Birincisi, yüzde 3,4'ten 1'e düşen bir bütçenin kasası çok güçlü bir şekilde birçok pratik yola devredilmiş demektir.

"İkincisi, EYT'nin geleceği çok açık. Yani biz bunu arkadaşlarla oturup 'Her halükarda, bu eğer gelirse, biz bir tedbir alalım' dedik. EYT ile ilgili bir tedbir almamız gerekiyordu, EYT'nin tedbirini aldık. 5 milyona yakın EYT'linin emeklilik hakkı doğacak. Bunların yüzde 40'ı bu yıl emekli olabilecek. EYT için bütçede kaynağını oluşturduk. Rahatız. Bütçe performansımız beklenenden iyi olacak."

EYT ile ilgili bir soru üzerine açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şu ifadeleri kullandı:

"Gruptaki milletvekillerimiz konuyu tartışıyor. Onlar Meclis'e götürecek, biz değil. Meclis'in iradesinde, bizden top çıktı. Milletvekillerimizin iradesiyle o şekilleniyor. Bundan sonraki aşamaları biz takip etmiyoruz. Biz Meclis'te milletvekillerimize, grubumuza getiriyoruz, orası değerlendiriyor, artık incelenir diye düşünüyorum."

p2

EYT’DE YAŞ ŞARTI UYGULANACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin, "Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır." demişti.
Türkiye'de emekli olabilmek için üç şartı; prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerektiğini hatırlatan Erdoğan, "Yaptığımız düzenleme, şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

p3

EYT NE ZAMAN MECLİS'E SUNULACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu EYT'nin en geç haftaya Meclis'e sunmayı planladıklarını belirtmişti.

p4

EYT'LİLER İÇİN İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu daha önce yöneltilen bir soru üzerine, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "EYT en geç haftaya Meclis'e sunmayı planlıyoruz, maaşlar en geç Mart ayında yatırılacak. Bu konuda en ufak bir tereddüt söz konusu değil" ifadelerini kullanmıştı.

p5

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler