FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz 7.04’le tarihi dip yaptı

Olumlu gelen enflasyon verisi ve Merkez Bankası’ndan olası indirim beklentisi, bono faizini yeni bir tarihi dip seviyeye taşıdı.

Faiz 7.04’le tarihi dip yaptı

Bono piyasasında gösterge kağıdın bileşik faizi yılın ilk işlem gününde yüzde 7.04’e kadar gerilerken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 2.43 prim yaptı.

Yüzde 7.04’ten döndü
Aralık ayı enflasyonunun sürpriz bir şekilde 41 yılın en düşük seviyesinde çıkması piyasalarda sevinçle karşılandı. Piyasalarda yılın ilk çeyreğinde Merkez Bankası’nın faizde indirime gideceği beklentisini de fiyatlayan piyasalarda TL’ye olan taleple birlikte gösterge kağıdın bileşik faizi, güne hızlı düşüşle başladı. Geçen yılın son işlem gününde yüzde 7.05’e kadar gerileyen bono faizi dün de yılın ilk işlem gününde yüzde 7.04 ile tarihi en düşük düzeyine indi. Ancak bu seviyelerden gelen kâr amaçlı satışlarla birlikte biraz yükselen faiz günü yüzde 7.10’un üzerinde tamamladı. Bir bankanın tahvil-bono masası yöneticisi, bu durumu şöyle yorumladı: “Piyasa enflasyon verisinin ardından yüzde 7.04 seviyesini gören faizle beraber kâr amaçlı satışa geçti. Faiz yüzde 7.16 seviyesine kadar yükseldi. Çünkü cuma gününden pazartesi valörlü satış işlemleri çoğunluktaydı. Tatilin ardından yabancılar da artık yoğun şekilde işleme başladılar.”

Dolar 1.56 liraya yükseldi
Güne 1.54 liradan başlayan dolar, enflasyon verisinin ardından yönünü yukarı çevirdi. 1.55 lirayı aşan dolar, gün sonuna doğru 1.56 lira düzeyinden işlem gördü. Dolar, serbest piyasada 1.5630 liradan günü tamamladı. Bankacılar dolardaki hareketle ilgili olarak, “Dolar, enflasyon verilerinin olumlu açıklanmasıyla beraber yükselişe geçti, çünkü verinin ardından piyasada Merkez Bankası’nın yeni bir faiz indirimine gidebileceği beklentisi arttı” yorumunu yaptılar.

İMKB yüzde 2.43 yükseldi
Yılın ilk işlem gününde sermaye piyasalarına da yükseliş hakim oldu. Avrupa borsalarında yaşanan yükselişle birlikte 66.363 puandan açılışla güne başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi gelen alımlar eşliğinde hızla 67 bin puan düzeyine çıkış yaptı. Gün sonunda yüzde 2.43 oranında değer kazanan İMKB Ulusal 100 Endeksi 67.607 puandan kapanış yaptı.

Petrolün varili 27 ayın zirvesinde
ULUSLARARASI piyasalarda petrolün varil fiyatı 27 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD ham petrolünün varili, şubat ayı teslimi 92.15 dolara çıktı ve Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Batı Teksas türü ham petrol fiyatının artmasında ise ABD ekonomisindeki toparlanmanın, devam edeceği beklentileri etkili oldu. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 95.95 dolarla 2008 ekiminden beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler