FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası yarın yapacağı açıklama ile politika faizini açıklayacak.

Faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası'nın PPK toplantısında alacağı faiz kararı dolar ve borsayı nasıl etkileyecek? İşte beklentiler...
PPK'nın faiz kararı yarın açıklanıyor. 50 baz puanlık bir indirim zaten piyasalar tarafından fiyatlandı. Dolayısıyla dövize etkisi sınırlı olacaktır. 100 baz puanlık indirim ise borsada ve dolarda ciddi fiyat hareketlerine yol açabilir.

GCMForex Araştırma Direktörü Erdoğan Turan, faiz kararının piyasaları nasıl etkileyeceğini kaleme aldı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) piyasaların beklediğinden daha yumuşak tavırlarla piyasaları bozmayan aksine kurgunun bir süre daha devam edeceği şeklinde yorumlanan ifadeleriyle borsalar yükseldi. Fakat Fed partisi, dinmeyen Irak gerginliği yüzünden kısa sürmüş görünüyor.

DOLARDA 2.10 TL’NİN ALTI ZOR

Fed açıklamalarından önce 2.15 seviyesinde olan dolar/TL paritesi 2.13 seviyesinin altına indi. Fed’i kazasız atlatıp rahatlayan piyasa, Irak’la ilgili ABD planının açıklanmasından sonra tekrar 2.15 seviyesine yöneldi. Irak gerginliği TL üzerinde baskı kurmaya edecek. Irak ile olan ticari ilişkilerin sekteye uğraması, yükselen petrol fiyatının dış ticaret dengesinden cari açığa, oradan enflasyona kadar uzanan olumsuz etkisi TL bazında endişelerin devam etmesine yol açıyor. Bu açıdan bakıldığında; sınırdaki gerginlik bitmeden doların 2.10'un altına inmesi zor olacak.

GÖZLER YARINKİ FAİZ KARARINDA

Bunun yanında gündemde Merkez Bankası’nın 24 Haziran’daki toplantısı ve faiz indirim beklentisi var. Piyasada 50-100 baz puan arası indirim beklentisi oluşmuş durumda.

FAİZ BAZLI PİYASA SENARYOSU

TL’ye etkisi açısından faiz indirimi senaryolarını sıralarsak ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

*FAİZ İNMEZSE: Bu durumda jeopolitik riski bir kenara bırakırsak TL’nin değer kazanması, paritenin 2.12 seviyesine doğru geri çekilmesi beklenebilir.
*50 PUAN İNERSE: Büyük oranda bu beklentinin fiyatlandığını düşünüyoruz, kura anlamlı etkisi olmayabilir.
* 100 VE ÜZERİ İNDİRİM: Irak gerginliği ile 100 baz puan ve üzeri faiz indirimi dolar/TL kurunu yeniden 2.15-2.17 aralığına taşıyabilir.

BANKA HİSSELERİNE YARAYABİLİR

Merkez Bankası’nın faiz indirmesi halinde endeks üzerinde büyük ağırlığı olan banka hisselerin olumlu etkilenmesi mümkün. Fakat Irak gerginliği azalmadan endeksin 80 bin direncini aşması zor olabilir. Yükselen petrol fiyatları endeks üzerinde baskı yaratabilir. 77.500 seviyesi önemli bir destek bölgesi. Irak’tan daha kötü haberler gelmediği sürece endeksin 77.500 seviyesi üzerinde kalması beklenebilir. 77.500 aşağı kırılırsa sonraki destek 76.500 seviyesinde.

BORSALARDAKİ YÜKSELİŞLER ALTIN İÇİN MARJ OLUŞTURUYOR

Altında yükseliş için Fed desteği makul ve kabul edilebilir. Fakat Irak gerginliğinin yatırımcıları güvenli liman aramaya ittiğini söylemek güç. Güvenli liman algısını incelerken hisse senetleri piyasasına da bakmak gerek. ABD-Avrupa borsalarında risk almaktan kaçınma var mı, düşüş yaşanıyor mu diye baktığımızda tam tersi bir durum görüyoruz. ABD-Avrupa borsaları zirvelerinde. Bu durumda risk algısı arttı altın yükseldi düşüncesi yükselen borsa endeksleriyle çelişiyor. Fakat şu an için zirvedeki borsalarda gerileme bekleniyorsa altın için yukarı yönde hareket alanı var diyebiliriz.
BU HAFTANIN EKONOMİK TAKVİMİ

PAZARTESİ:
-Euro öncü imalat.

SALI:
-Merkez Bankası PPK'dan faiz kararı.
- Türkiye İmalat güveni ve kapasite kullanım oranının açıklanması.
- ABD tüketici güveni.

ÇARŞAMBA:
-ABD dayanıklı mal siparişleri ve büyüme.

PERŞEMBE:
-Avrupa Birliği Ekonomik Zirvesi.

CUMA:
- Türkiye'de tüketici güven endeksi.
-İngiltere'de büyüme.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler