Faiz artışında ise 4.14’lük yükselişle ilk sıradayız. Merkez Bankası'nın istisnai gün ilan etmeyerek döviz satım ihalesini minimum tutar olan 50 milyon dolardan gerçekleşmesiyle kur ve döviz sepetinde yükseliş dün de sürerken, son 1.5 aylık dönemde Türkiye piyasaları rakiplerine göre en büyük kaybı faiz tarafında yaşadı. İki yıllık gösterge tahvili faizlerindeki artışlara bakıldığında ABD Merkez Bankası'nın açıklamalarıyla gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının hızlandığı 22 Mayıs'tan bu yana faizin en fazla yükseldiği ülke açık ara Türkiye oldu. Söz konusu dönemde tahvil faizi 4.14 puan artarak yüzde 5.05'ten yüzde 9.19'a tırmandı. Türkiye'yi 2.8 puanlık artışla Endonezya ve 1.45 puanlık artışla Brezilya izledi.
TL EN FAZLA DÜŞEN 4. PARA OLDU
Hemen hatırlatalım, bu dönemde Brezilya 3 kez, Endonezya da 1 kez faiz artırımına giderek tahvil fazilerindeki yükselişin daha da artmasını frenledi. Brezilya ayrıca finansal işlem vergisini de kaldırarak ülkeden para çıkışlarını azaltmaya çalıştı. Para birimleri tarafına bakıldığında ise söz konusu dönemde en büyük değer kaybı Brezilya Reali'nde gerçekleşti. Real bu dönemde dolar karşısında yüzde 8.77 değer kaybederken, bunu yüzde 5.88'lik kayıpla Hindistan Rupisi izledi. Türk Lirası ise yüzde 4.69 ile en fazla değer kaybeden 4. para oldu.
SEPET ZİRVEDE BORSA YÜZDE 3 ARTTI
Kurdaki artış dün de sürdü. Dolar 1.96 TL'ye çıkarken, Türk Lirası sepet bazında 2.2644'e kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü. Sabah yüzde 9.53 seviyesinden açılan gösterge tahvil faizi ise yüzde 9.13'e geriledi. Borsa İstanbul ise bankacılık hisselerine gelen tepki alımlarıyla fırladı. Endeks, yüzde 2.97 artışla 73 bin 921 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 4.2 artışla günü kapattı.
KUR ARTIŞININ ENERJİYE FATURASI 3 MİLYAR DOLAR
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Merkez Bankası'nın dövize müdahalesinin yerinde bir karar olduğunu belirterek "Paritedeki her yükselmenin Türkiye enerji sektörüne olumsuz tesiri olduğunu söylemek lazım. 1 yıl sürmesi durumunda enerji sektöründe yazacağım rakam eksi 3 milyar dolardır" dedi. Yıldız, Kayseri Sanayi Odası başkanlığı görevine gelen Mustafa Boydak'ı ziyaretinde "Biz fiyatlandırmada açık pozisyonda çalışıyoruz. Dolar ile alıyor, TL ile satıyoruz. Biliyorsunuz dolar 1.84'lerden 1.94'lere çıktı ve yüzde 5.2 sıçrama oldu bir ay içerisinde. Bunun Türkiye enerji sektörüne olumsuz tesiri olduğunu söylemek lazım. 1 yıl sürmesi durumunda yazacağımız rakam eksi 3 milyar dolardır. Bunu vatandaşımıza, sanayiciye yansıtmamak için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
(Habertürk)