FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Finansal kiralama (Leasing) rehberi: Nedir, nasıl yapılır? Finansal kiralama (Leasing) avantajları

Finans alanında kullanılan çeşitli terimler vardır. Bu terimler hem kelime anlamlarına hem de o ifadenin ve terimin içerdiği durumlara göre kullanılır. Leasing terimi de finans alanında en çok kullanılan ve çok sık yapılan bir uygulamanın adıdır.

Finansal kiralama (Leasing) rehberi: Nedir, nasıl yapılır? Finansal kiralama (Leasing) avantajları

İçindekiler

  • Leasing nedir?
  • Leasing ne anlama gelir?
  • Finansal kiralama nedir?
  • Finansal kiralama (Leasing) nasıl yapılır?

Taşınır mallar ya da taşınmaz mülkler çeşitli nedenlere bağlı olarak resmî sahibi tarafından idare edilebilir. Başka bir yol olarak da başka kişilere geçici ya da sürekli olarak devredilebilir. Finansal işletmeler ya da bankalar ile takip edilebilen bu işlemlerden biri de leasing adı verilen finansal sözleşmedir.

Leasing nedir?

Leasing, bir taşınmaz ya da taşınır mülkün kullanım hakkının sözleşme ile belirlenmiş olan tarih aralığı içinde ve yine yapılan sözleşmede mutlaka belirtilmesi gereken bedel karşılığında kiracıya verilmesini sağlayan bir işlemin adıdır. Belirtilen kullanım süresi o mülkün tüm ömrünü ya da bir kısmını kapsar şekilde olabilir.

Yapılan leasing işlemi sonucunda söz konusu edilen mülkün sahipliğinin onu işleten kiracıya da devredilmesi mümkün olabilir. Çünkü leasing işlemi ve sözleşmesi bu durumu öngörür. Leasing yapmak için işletmenin gereksinim duyduğu mülkü peşin olarak satın alması durumunda oluşacak sorumluluk leasing şirketi tarafından üstlenilir.

Leasing ne anlama gelir?

Finansal kiralama sözleşmesi finans dilinde leasing ifadesinin tam Türkçe karşılığıdır. Kelime anlamı olarak ise İngilizce’de leasing kiralama anlamına gelir. İşletmelere sermayelerinin tümünü belli bir mülke harcamak yerine daha düşük rakamlarla gereksinim duyulan mülkü kullanma hakkını verir.
Bu işlem sayesinde kişiler karışık ve detaylı prosedürlerden de sorumlu tutulmamış olur. İşletmeler gerek duydukları mülkün kullanım hakkını kendi bütçelerine uygun miktarlarda alarak hak sahibi olabilirler. Ayrıca leasing kişilere çeşitli imkanlar da sağlar.

Finansal kiralama nedir?

Çeşitli türleri bulunan leasing iki farklı şekilde yapılabilir. Bu türler finansal kiralama ve faaliyet kiralaması olarak isimlendirilmiştir. İçerikleri de isimlendirmelerine göre değişiklik göstermektedir:

Finansal kiralama: Leasing yapılacak olan mülk, leasing firması tarafından satın alınabilir ya da kiralanabilir. İmzalanmış olan sözleşme boyunca kiracı o mülk üzerinde kullanım hakkı elde eder. Sözleşmenin sonunda da mülkün sahipliği sembolik olarak istenen bir tutar karşılığında kiracıya devredilir. Kiracı mevcut kullanım hakkı üzerinden beli bir miktar aşınma payı ayırmış olmalıdır. Kullanım süresi boyunca mülkten elde edilmiş olan kârın bir bölümü, mülkte oluşmuş olan yıpranmışlıkların bakımları için ayrılan bedel, amortisman ya da aşınma payı olarak isimlendirilmiştir.

  • Faaliyet kiralaması: Bu türde, kiracı olan kişi mülkün toplamdaki ömrünün % 80’i kadar kullanım hakkına sahiptir. Belirlenmiş olan bedeli ödemekle yükümlüdür. Toplam kiralama süresi bu türde daha az olur. Mülkün bakımından da leasing firması sorumlu tutulur. Sözleşme sona erdikten sonra söz konusu olan mülkün sahipliği de leasing firmasına kalır. Kiracı isterse sözleşmeyi sonlandırma hakkına sahiptir.

Finansal kiralama (Leasing) nasıl yapılır?

Finansal kiralama işlemlerinde yatırımcı olan kiracının kendi seçtiği sabit değer, yine bu yatırımcının belirlemiş olduğu üreticiden ya da satıcıdan yatırımcı tarafından satın alınmak sureti ile kiralanması ile olur. Sözleşme süresi sonunda kiracıya sembolik bir bedele devir de gerçekleştirilir.

Finansal kiralama ya da leasing avantajları bulunan bir işlemdir. En bilinen faydaları ve avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun vadede ya da orta vadede kira ödeme planlarında esnek seçenekler sunar.
  • Projelere tam finansman sağlar, firmaların nakitleri bu sayede korunur.
  • Kira sözleşmesi süresi boyunca sabit bir kira ödenmesini garantiler.
  • Satın alma süreçleri anlaşmalı olan bankalar tarafından yapılacağı için operasyonel açıdan da kolaylık olur.
    Express


En Çok Aranan Haberler