FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fiyatı altınla yarışıyor

Vatandaşa bir kötü haber de baharattan. Dolardaki artıştan etkilenen karabiberin kilosu 50 liraya dayandı.

Fiyatı altınla yarışıyor

Haspirin fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Kilosu 150 lira!

Gıda fiyatlarındaki artış baharata da yansıdı. Bunun en büyük göstergesi ise haspir ve karabiber fiyatlarındaki yükseliş. Bir rivayete göre Kleopatra'nın süt banyosu yaparken sütün içine kattığı söylenilen ‘haspir’ bitkisi, kilo fiyatı ile altınla yarışıyor. Toplanması çok zahmetli olan haspir bitkisi yöreden yöreye farklı isimlerle anılıyor. İç Anadolu’da safran ismiyle bilinen haspir bitkisi, Gaziantep’te haspir ismi ile satılıyor ve 150 liradan alıcı buluyor.

KLEOPATRA'NIN GÜZELLİK SIRRI

Baharatçılar "Bir rivayette Kleopatra’nın bile kullandığı söyleniyor. Süt banyosu yaparken içine sütün içine safran attığı söyleniyor. Bir rivayette ciltteki pürüzleri giderdiği konuşuluyor. Kleopatra’nın süte katması da bu amaçladır. Bildiğiniz gibi Kleopatra’nın süt banyosu dillere destandır. Bu ürünle daha pürüzsüz bir cilde sahip olunabileceği söyleniyor" ifadelerini kullanıyor.
KİLOSU 150 LİRAYA YÜKSELDİ

Kilosu 150 liradan satılan haspirin çeyrek altınla yarıştığını aktaran esnaflar, “Bunun kilogram fiyatı 150 lira civarında satıyoruz. Kilo bazında alan maalesef yoktur. 20-30 gram kadar alınıp bir yıl boyunca azar azar yemeklerde kullanıyor vatandaşlarımız. Genellikle yoğurtlu yemeklere, pirinç pilavlarına renk vermesi, göze hitap etmesi için kullanılıyor. Yani şu anda kilogramı 150 lira. Şu anda bir urup altının fiyatı da yaklaşık 140-150 lira civarında" diyor.

DIŞARIDAN GELDİĞİ İÇİN KURDAN ETKİLENİYOR

SON dönemde vatandaşın cebini yakan bir diğer baharat da karabiber. Karabiberin yurtdışından geldiğini ve dolar fiyatlarının artmasına bağlı olarak zamlandığını aktaran esnaflar "Karabiberin kilosu bugün 30-32 liradan toptan satış fiyatı. Biz burada vatandaşa 40-45 liradan perakende sattığımız zaman fiyatları yüksek buluyorlar. Vatandaş yüzümüze bakıyor. Ürünü almadan geri dönüyor. Toptanda da önceden 18 ila 21 lira arasında satıyorduk. Şu anda en düşük fiyat 27 ila 32 lira arasında toptan fiyatı" diyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler