FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hangi yatırım aracı para getirir?

FED’in para musluklarını kısmasıyla yükselen faizler yatırımcıya mevduat ve bonoda kazanma fırsatları sunuyor.

Hangi yatırım aracı para getirir?

Küresel piyasalarda belirsizliklerin arttığı yılın ikinci yarısında bireysel yatırımcıların kafası karışık. Yılbaşında negatif faizler konuşulurken şimdi ibre yeniden yükselen faizlerden yana esiyor. Akşam'ın haberine göre, borsa ve döviz piyasası ise yurtdışı piyasalara endeksli seyir izliyor. Bir başka deyişle Fed’in çıkış stratejisiyle yeni dengeler oluşuyor. Peki, yeni denge arayışlarıyla yeniden fiyatlanan piyasalarda yatırımcılar açısından nasıl fırsatlar var?
BONO, TAHVİL VE MEVDUAT CAZİP

İşte yeni süreci, yatırımcılara sunacağı fırsatları Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan ile konuştuk. Atakan, piyasalardaki yeni normalleşmeyi, “Parası olanlar için güzel günler başlıyor” şeklinde özetledi. Şu anda en gözde yatırım aracının faiz olduğunun altını çizen Atakan, “Özellikle sabit getirili enstrümanlar bono ve mevduatlar çok cazip hale gelecek. Özel sektör tahvili, bono, mevduat gibi araçların enflasyon üzerinde getiri sağlayacağı döneme doğru gidiyoruz” dedi.
GARANTİCİLERİN ZAMANI

Bireysel yatırımcı cephesindeki resmin de artık değiştiğine işaret eden Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Atakan, yeni dönemi şöyle özetledi: “Tasarruf tarafında uzun süre negatif faizlerle enflasyona yenilmiş bireysel yatırımcı var iken şimdi daha garanticilerin dönemi başlıyor. Bireysel yatırmcı yükü taşıdı şimdi para kazanma zamanı. Türkiye’nin ekonomik dengeleri cari açık dışında oturmuş olduğu için eskisi kadar abartılı reel faiz olmaz. Çünkü negatif faizlerin çok uzun süre taşınması mümkün değil.”

MEVDUAT FAİZ ORANI %9.5 OLUR

Peki, faizler yıl sonuna kadar daha ne kadar artar? Atakan, “Mevduatta yüzde 8 ila 9 arası fiyatlama var. Neredeyse enflasyona paralel. Ama çift haneli bir faiz oranı beklemiyorum. Eğer enflasyon 7’ler civarında olursa mevduat ve bonoda yüzde 9-9.5 seviyeleri tavan olur” diye konuştu.

MB ATAK, KURDA SERT HAREKET BEKLEMEYİN

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, nakitte olanların 1-2 aylık senaryolarla gidip sene sonuna doğru ise faizlerin top olduğu seviyeden uzun vadeli yatırıma girmesinin daha doğru stratejii olacağını savundu. Atakan, “Bu ister faiz ister borsa olur. Çünkü borsa da bu dönemde canlı olmayacaktır. 70 bin -80 bin aralığında hareketi olacaktır. ‘Merkez Bankası önümüzdeki dönem gerekirse faizi biraz daha kullanırım’ mesajını verdiği çin kurdaki artış potansiyeli zayıfladı. Bundan sonra ciddi sert kur artışları beklememek lazım. Sepetin de 2.25-2.20 bandında gideceği bir 6 aylık ikinci yarıya girdiğimizi düşünüyorum” dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler