FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Havalar ısındı, zam askıya alındı!

Petrol ve dövizdeki artış nedeniyle 2.5 aydır gazı zararına satan BOTAŞ, havalar ısınınca zam dosyasını raftan indirdi.

Havalar ısındı, zam askıya alındı!

Şirketin gazı kârla satabilmesi için yüzde 10’un üzerinde zam yapması gerekiyor.

Türkiye’de doğalgaz kullanan milyonlarca vatandaşı mağdur etmemek için, 2.5 aydır zararına satış yapan BOTAŞ Genel Müdürlüğü, havaların ısınması ile birlikte zam dosyasını raftan indirdi. BOTAŞ’ın yaptığı hesaplamalara göre, doğalgaz fiyatlarına yapılacak yüzde 10 oranındaki zam bile, ‘petrol ve döviz kuru’ artışından kaynaklanan maliyetini karşılamaya yetmiyor. Şirketin gazı kârla satabilmesi için doğal gaza en az yüzde 10’un üzerinde zam yapılması gerekiyor. Petrol ve döviz kurlarındaki artış, doğal gaz fiyatlarını da vurdu. Her iki kalemde yaşanan artışlar BOTAŞ’ın Rusya, Azerbaycan ve İran’dan aldığı doğal gaz fiyatlarının artmasına yol açtı. BOTAŞ kaynaklarından edinilen bilgiye göre, şu anda kurum bir birimde, yani bin metreküplük doğalgaz satışında 50 dolar zarar ediyor. BOTAŞ, özellikle konut sektörü tüketicilerinin olumsuz etkilememesi için, yaklaşık 2.5 aydır doğalgazı zararına satıyor. Şirketin, doğalgaz fiyatından kaynaklanan aylık zararı ise 150-200 milyon dolar seviyesine ulaşıyor. Bu da şirketin mali açıdan zor durumda kalmasına yol açıyor.

İki kademede yansıtılabilir

BOTAŞ Genel Müdürlüğü uzmanlarının hesaplamalarına göre, yüzde 10 oranındaki zam bile şirketin doğalgazı kârla satmasını yetmiyor. Yetkililer doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 10’luk bir artışın sadece gazın sıfır kârla satılmasını sağlayacağını bildirdiler. Yetkililer, şirketin ileride mali darboğaza girmemesi için, zammın daha yüksek tutulması gerektiği görüşünü savunuyor. Doğal gaza yapılacak zamla ilgili çalışmalar henüz sonuçlanmadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Botaş’ın, konuyla ilgili çalışmaları devam ediyor. Doğalgaz fiyatına yapılacak zam oranı bu çalışmanın sonucunda belirlenecek. Ancak kulislerde, 2012 yılı için belirlenecek olan zam oranının iki kademede yansıtılabileceği konuşuluyor.

GAZPROM TÜRKİYE’DE YERALTI DEPOSU KURMAK İSTİYOR

RUS doğalgaz şirketi Gazprom Export, en cazip ve gelecek vaat eden piyasalardan biri olarak gördüğü Türkiye’de yeraltı doğalgaz depolama tesisi kurmak için araştırmalara başladı. Gazprom Export yetkilileri, Gazprom’un Türkiye’nin en önemli gaz tedarikçilerinden biri olduğunu belirterek “Türkiye son yıllarda gaz akışıyla ilgili olarak ne zaman başka tedarikçilerle sorun yaşasa, ek gaz sevkıyatında bulunarak açığı kapatan ve eksiği gideren taraf hep Gazprom olmuştur. Geçtiğimiz kış doğalgaz talebi tavan yapmış, Gazprom talebi karşılayabilmek için Avrupa’daki yeraltı depolarından mümkün olan en yüksek miktarda (günlük 38 milyon metreküpün üzerinde) gaz çekmiştir. Bu tecrübeden hareketle, Gazprom Export, Türkiye’de yeraltı doğalgaz depolama tesisleri kurma olanağı aramaya devam etmenin gereği ve yararının farkında. Gazprom halen olası Türk ortaklarla birlikte Türkiye’de yeraltı doğalgaz depolama tesisi kurma konusunda araştırmalar yaparak, seçenekleri değerlendiriyor” dediler. Yunan doğalgaz şirketi DEPA’nın özelleştirilmesi için resmi çağrının yapıldığını anımsatan şirket yetkilileri, söz konusu uluslararası ihalenin hüküm ve şartlarını değerlendirme aşamasında olduklarını da belirttiler.
Benzine 8-10 kuruş zam

Petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışa paralel olarak benzinin litresine 8-10 kuruş zam geldi. Fiyatlar bugünden geçerli olarak yüzde 2 artarken benzinin fiyatına en son 8 Mart tarihinde 10 kuruş zam gelmişti.(STAR)

Express


En Çok Aranan Haberler