Son dakika haberi: İstanbul'da geçtiğimiz ay toplu ulaşım araçlarına yüzde 50, servise ise yüzde 40 zam teklifi oy çokluğuyla reddedilmişti. UKOME toplantısında, indirimli öğrenci kartı kullanımının 25 yaş ile sınırlandırılması teklifi de kabul görmemişti. Bugün Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) olağanüstü toplandı. Toplantıda İBB, akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte toplu taşıma araçlarına yüzde 50, servislere ise yüzde 40 oranında zam talebinde bulundu. Zam talebi oy çokluğuyla reddedildi. Toplantıda taksicilere de zam isteyen Taksiciler Esnafı Odası Başkanı Eyüp Aksu, "Kulak çınlaması esnafın kötü sözleriyle olurmuş. Şu an da kulaklarımız bol bol çınlıyor. Esnaf eylem yapmak istiyor" dedi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, zam teklifinin geri çevrilmesine sert tepki gösterdi. Twitter hesabından konuya ilişkin açıklamada bulunan İmamoğlu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"İETT’yi, metroyu, deniz ulaşımını, taksi, dolmuş ve otobüs esnafımızı batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum. Bu noktadan sonra İstanbul’da toplu taşımada yaşanacak her türlü sorunun müsebbibi, vicdanını siyasete teslim etmiş malum UKOME üyeleri ve kurumlarıdır."
Toplantı sırasında yapılan zam tekliflerine yönelik değerlendirmede bulunan Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan şu şekilde konuştu:
"Yakıt artış oranı aslında İETT içinde şehir hatları içinde servisler içinde aynı. Bu oranları UKOME öncesinde toplantılarda esnafımızla beraber konuştuk, onların tekliflerini değerlendirdik. Yıllardır yapılmış hesaplama yöntemleriyle bu oranlar buraya geliyor. Biz burada bütün açıklığıyla paylaşıyoruz. 2 defa alt komisyonda bu teklifleri görüştük. Nasıl hesapladığımızı anlattık. Orada bir itiraz gelmezken şimdi rakamlarla ilgili itiraz geliyor."
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ulaşımda zam talebinin UKOME’de reddedilmesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"UKOME toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Kentiçi Toplu Ulaşım Sistemi içerisinde yer alan tüm toplu ulaşım modlarına (İ.E.T.T., Metrobüs, Metro, Marmaray ve Denizyolu Hatlarındaki Elektronik Bilet Ücretleri ile Taksi, Taksi Dolmuş ve Minibüs Ücretlerine) kamu yararına aykırı olarak yüzde 50 oranında fahiş zam yapılması teklif edilmiştir. Söz konusu teklife ilişkin olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüz temsilcisi Serdar YÜCEL tarafından yapılan açıklamada; 2021 yılı içerisinde Toplu Ulaşım Ücret tarifelerine 29 Temmuz 2021 tarihinde yüzde 15, 24 Aralık 2021 tarihinde ise yüzde 36 oranında zam yapıldığı, 04.04.2022 tarihinde gerçekleştirilen UKOME toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce teklif edilen yüzde 50 oranındaki zammın kabul edilmesi halinde (1 tam Elektronik Bilet ücretinin 8,22 TL olmasını sağlayan) son 8 aylık zaman dilimi içerisinde kümülatif yüzde 135’lik artışa neden olunacağını ifade ederek tarafımızca teklif edilen yüzde 32’lik artış sağlayan önerimiz (Elektronik Bilet ücretinin 6,50 TL, Minibüslerde indi bindi ücretinin 5 TL olmasını sağlayan) dikkate alınmayarak İBB tarafından teklif edilen yüzde 50 oranındaki fahiş zammın oylatılması neticesinde Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüz temsilcisi olarak şahsım ile birlikte UKOME Kurulu üyelerinin çoğunluğunun oylarıyla bahse konu zam teklifi yüksek bulunarak reddedilmiştir."
Öte yandan toplantıda oda başkanları maliyetlerin arttığını dolayısıyla mevcut fiyatlandırmaların esnaf açısından yetersiz kaldığını belirtti. Toplantıda konuşan İstanbul Taksiciler Esnafı Odası Başkanı Eyüp Aksu da taksiciler için yüzde 60 oranında zam talepleri olduğunu belirtti. Aksu, konuşmasında esnafın eylem yapmak istediğini ifade ederek, "Esnaf bizi sürekli sıkıştırıyor. Haklı olarak paypass etmeye çalışıyoruz. Yok geliriz camları kırarız, şunu yaparız bunu yaparız. Belki uygun bir tabir olmayacak ama özür dileyerek ifade ediyorum eskiden yöneticiydim. Eski Oda Başkanımız Ankara’dan geliyoruz. Oda Başkanı dedi ki 'Kulaklarım çınlıyor Başkan. Senin kulakların çınlıyor mu' dedi. Ama benim şu an sürekli kulaklarım çınlıyor. Kulak çınlaması esnafın kötü sözleriyle olurmuş. Şu an da kulaklarımız bol bol çınlıyor. Esnaf eylem yapmak istiyor. Biz sakin olun diyoruz. Biz hem genel idaremizle, hem yerel idaremizle konuşur bu sorunu çözeriz. Kontak kapatmak istiyor. Şu an da uygun görmüyoruz. Toplantılarda hallederiz diyoruz" dedi.
Taksicilerin taksimetre açmak istemediğini, alınan ücretlerin yüzde 60’ının akaryakıta gittiğini ifade eden Aksu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Odaya gidemez hale geldik. Gerçekten esnafın çok büyük bir tepkisi var. Konuyla ilgili diğer illeri örnek gösteriyorlar. Diğer illerde zam yapıldı ama neden siz zam alamıyorsunuz diye siz ne işe yarıyorsunuz diye esnafın bize haklı olarak baskısı var. Öyle sıkıntılar oluşmaya başladı ki, taksi duraklarımızdan taksilerimiz havalimanlarına gitmez hale geldi. Gidiyor ve dönüşte boş geri dönüyor. Aldığı ücretin yüzde 60’nı akaryakıta veriyor. Geçimini de sağlayamaz hale geldi. Bazı şoför arkadaşlarımız telefon ediyor. 'Başkan haberin olsun biz taksimetre açamayız. Pazarlık usulü gidiyoruz' demeye başladı. Bu da bizim kesinle tasvip etmediğimiz bir durum. Buna da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Sürdürülebilirlik halinde bizim oranlarımız iyileştirilmeli. Esnaf olarak eylemi, kontak kapatmayı uygun görmüyoruz bu süreçte."
Toplantıda Adalar'da bin 500 bisikleti saatlik, günlük kiralama yöntemi yerine "kullandıkça öde" teklifi oy birliğiyle kabul edildi.
(DHA-İHA)