Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, şu anda SMS uygulaması için 3 şirketle görüşmeleri tamamladıklarını ve protokollerinin hazır olduğunu belirterek, "Artık önümüzdeki süreçte interaktif olarak önemli hizmetleri de SGK olarak devreye koymuş olacağız. Birçok konuyu telefona mesaj atmak suretiyle gerçekleştirme imkanına kavuşmuş olacağız" dedi.
SGK ve TEB tarafından, Rixos Grand Otel'de gerçekleştirilen "Emekliler Gelecek Stratejileri" konferansına katılan Acar, konferansın emekliler için çok önemli olduğunu söyledi.
"Emeklilerimiz önceliğimizdir" diyen Acar, dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak sosyal güvenlik hizmetlerini sunabilmek, geçmişteki sıkıntı ve zorluklardan ders alarak ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmek için Sosyal Güvenlik Reformu'nu hayata geçirdiklerini anlattı.
SGK Başkanlığı'nın 2006'dan kurulduğunu ve üç sosyal güvenlik teşkilatının tek çatı altında birleştirildiğini hatırlatan Acar, "Reform sürecinde kurumsallaşma tamamlandı. Merkez ve taşra teşkilatı oluşturuldu, ikincil mevzuat hazırlandı, teknolojik altyapı iyileştirildi. Daha kaliteli ve sürdürülebilir hizmet verebilmek için çeşitli ve özverili çalışmalar gerçekleştirildi. 1 Ocak 2012'den itibaren de yeşil kartlıların genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıyla reform süreci büyük oranda tamamlandı" değerlendirmesinde bulundu.
Acar, çalışma yaşamları buyunca Türkiye'nin gelişimine büyük katkısı olan emeklilerin, emeklilik haklarını en iyi şekilde kullanabilmelerinin devletin önde gelen görevleri arasında bulunduğunu ifade etti.
2002-2013 yılları arasında emeklilerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Acar, şunları söyledi:
"Özellikle 2008 reform sürecinden sonra en fazla üzerine titrediğimiz kesim emeklilerimiz olmuştur. 10 milyon 400 bin emeklimiz var. Bunlara istediği zaman evlerinde emekli aylıklarını ödeyebilecekleri bir sistemi kurduk. 2008'de banka kuyruklarında sınırlı sayıda da olsa vefat eden emeklilerimizin görüntüleri, bütün çalışanlarımızın içini burkmuştur. Emeklilerimizi bu durumdan mutlaka kurtarmamız gerekir düşüncesinden hareketle biz, bugün geldiğimiz noktada önce 65 yaş aylığından, özürlülerden başladık. Ama şu anda 10 milyon 400 bin emeklimizden hangisi isterse istesin dilekçe verdiği zaman emekli aylığını evlerinde ödeyebilecek imkana kavuşmuş durumdayız."
Acar, emeklilerle ilgili ayrı bir genel müdürlük kurduklarını ve emeklilere bütçeden daha fazla pay verildiğini söyledi.
Emeklilere verilmiş olan payların yeterli görülmediğine de dikkati çeken Acar, "Ama geçmişin yanlış popülist uygulamalarını biz bir bir düzeltiyoruz. Bu ülkeye 38 yaşında emekliliği getirenler çok yanlış bir karar almışlardır. Bakın hala bunun faturasını ödüyoruz. Dünyanın hiç bir ülkesinde 38 yaşında emeklilik göremezsiniz. Ama bizim ülkemizde geçmişte bu yanlışlar yapıldı" ifadesini kullandı.
GSMH'den 10 yıl önce emeklilerin aldığı payın 4,3 olduğunu hatırlatan Acar, bugün bu oranının 7,1 olduğunu söyledi. Emeklilerin GSMH'den aldıkları payın her geçen yıl artmış olduğunu ama sayıları fazla olduğu için bireysel anlamda emeklilerin sosyal hayatını kolaylaştırıcı bir noktayı yakalayamadıklarını söyledi.
Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz son 10 yıllık süreçte bakıldığı zaman emeklilerimize reel anlamda, SSK işçi reel anlamda artış oranı yüzde 48, SSK tarım yüzde 58,61, Bağkur esnaf yüzde 107,40, Bağkur tarım yüzde 249,84, Emekli Sandığı emeklisi yüzde 22,50 bir artış gerçekleşmiştir. Önümüzdeki süreçte inşallah Türkiye, ekonomik anlamda çok daha ileri bir noktaya geldiği zaman biz de emeklilerimize GSMH'dan çok daha fazla artışı vermeyi planlıyoruz. Bunun planlarını yapıyoruz."
SMS UYGULAMASI HAYATA GEÇECEK
Acar, tüm hastaneleri emeklilerin hizmetine açtıklarını, ilaç alımında kolaylıklar sağlandığını belirterek, "Şu anda bizim kurum olarak ödediğimiz ilaçların, yüzde 55 oranındaki bir kısım kronik hastalıklar nedeniyle ödediğimiz ilaçlardır. Biz bu ilaçlardan hiçbir bedel ve katkı payı almıyoruz. Kronik rahatsızlığı olan önemli bir kesim de emeklilerimiz" dedi.
İlerleyen günlerde e-devlet uygulamasıyla interaktif SMS uygulamalarında yenilikler yapacaklarına dikkati çeken Acar, şunları söyledi:
"Şu anda SMS uygulaması anlamında 3 şirketle görüşmelerimizi tamamladık ve protokollerimiz hazır. Artık önümüzdeki süreçte interaktif olarak önemli hizmetleri de artık SGK olarak devreye koymuş oluyoruz. Birçok konuyu telefona mesaj atmak suretiyle gerçekleştirme imkanına kavuşmuş olacağız. İnternetten hizmet anlamında, aylıklardan yapılan kesinti oranlarının, hangi şartlarla ve hangi tarihlerde emekli olabileceklerinin kendilerine ne kadar aylık bağlanabileceğini, hangi kapsamda sağlık yardımı aldıklarını ve buna benzer birçok konuyu emeklilerimiz interaktif SMS imkanıyla öğrenmeye kavuşmuş olacaklar."
2 GÜN SONRA İNTİBAK FARKLARI YATACAK
Acar, emeklilerle ilgili en son yaptıkları düzenlemenin intibak olduğunu anımsatarak, 2000 yılından önce sonra emekli olanlar arasında ciddi farklılıklar olduğunu bildirdi. 3 bin 600 gün prim ödeyen ile 900 gün prim ödeyen emeklinin aynı maaşı aldığını ve bu farklılıkların giderilmesi için arşivden 2 milyon 500 bin dosyayı çıkardıklarını dile getiren Acar, "7 aylık bir dönemde süreci tamamladık. İnşallah 2 gün sonra emeklilerimizin hesaplarına bu intibak farkları yatmaya başlayacak" dedi.
Acar, TBMM'de emeklilerle ilgili önemli düzenlemeler yapıldığını hatırlatarak, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden emeklilerle ilgili çok sayıda mağduriyetin tespit edildiğini ve cezai gecikme zammını ortadan kaldırdıklarını anlattı. Acar, "36 ay taksitlerle ödeme imkanını getiriyoruz. Ayrıca terörle mücadele, emniyet ve asayişin sağlanmasına ilişkin görevleri sebebiyle malul kalanlar ya da Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı Gazisi olarak şeref aylığı bağlanmış olanlar ya da bunların eşinden, sevk şartı aranmaksızın özel hastanelere gidebilmeleri ve ilave ücret ödememelerini sağladık" diye konuştu.
Konferansta SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün de konuştu.