FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte, Fed Faiz kararının Türkiye'ye etkileri

Amerika Merkez Bankası FED faiz kararını 16 Aralık'ta açıklandı. FED, faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,50'ye yükseltti. Peki, FED'in faiz kararının etkileri neler olacak?

İşte, Fed Faiz kararının Türkiye'ye etkileri

Günlerdir büyük bir merakla beklenen ve analistlerin farklı öngörülerde bulunduğu ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı, Türkiye gündeminin ana maddesi oldu. 2015 yılının son toplantısını 16 Aralık akşamı gerçekleşleştiren Fed, faiz kararını dün akşam açıkladı. Küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına neden olan aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi, uzun süredir konuşulduğu gibi faiz artış kararıyla sona erdi. ABD Merkez Bankası, gösterge faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Karar şaşırtıcı olmadı. Çünkü; son faiz artırımını 2006'da yapan Fed, toplantı öncesinde faiz artırımlarının ölçülü olacağını belirterek her ay faizin çeyrek puan yükseleceği mesajını veriyordu.

FED AÇIKLAMALARINDA ÖNEMLİ DETAYLAR

Gündemde daha çok Fed'in faiz arttırıp arttırmayacağı konuşulsa da Fed'in geleceğe ilişkin yaklaşımları da merak konusuydu. Peki, dün gerçekleşen Federal Açık Piyasa Komitesi sonrasında geleceğe ilişkim nasıl bir tablo çıktı ortaya? Fed açıklamasının en önemli noktalar şunlar:

-Amerikan ekonomisi Ekim’den bu yana ılımlı bir biçimde toparlanmaya devam ediyor.

-Yatırım harcamaları ve yatırım harcamaları son dönemde sürekli bir artış eğilimi gösteriyor.

- Konut sektöründe gelişme söz konsu

- İşgücü piyasası olumlu bir seyir gösteriyor ve işsizlik düşüyor.

-Enflasyon, düşük enerji fiyatları ve düşük ithal malı fiyatlarının da etkisiyle hedeflenen uzun dönemli yüzde 2 oranının altında kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte Fed FOMC komitesi, enflasyonun beklenen yüzde 2’lik hedefe ulaşacağını tahmin ediyor. Bütün bunlara ek olarak komite, faiz oranının uzun dönemde beklenenin altında kalmayarak devam edeceği öngörüsünde bulunmaka beraber gelecek ekonomi verilerin bu durumu etkileyeceğine de değiniyor.

Kararın ardından Fed Başkanı Yellen, ilk faiz artışının abartılmamasını söylese de uzmanlara göre kararın Türkiye'ye farklı etkileri olacak. İşte, uzmanların Fed kararına yönelik yorumları!

TÜRKİYE ZOR BİR SENE GEÇİRECEK

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Fatih Özatay, Türkiye ekonomisinin Fed'in faiz artırma sürecine karşı hassas olduğunu belirtti ve konuşmasına şu sözlerle devam etti. "Bu sene Türkiye ekonomisine giren sermaye miktarı çok az oldu. Türkiye 2016'da zor bir sene geçirecek. Merkez Bankası uzun süredir enflasyon hedefini yüzde 5 olarak açıklıyor. Merkez Bankası'nın temel hedefi fiyat istikrarını sağlamak. Merkez bundan sonra daha anlaşılır bir faiz politikası uygulamalı."

TÜSİAD Başekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğl, Fed'in bundan sonraki faiz indirimlerine mümkün olduğunca yavaş gideceğini belirtti ve gelecek yıl içerisinde iki faiz artışı daha gelebileceği öngörüsünde bulundu. Fed faiz kararını değerlendiren bir diğer isim Fed Eski Başekonomisti Erkin Şahinöz ise Fed'in kararı beklendiği gibi bir sonuç olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti. "2016 sonunda Fed'in faizini yüzde 1,4'e, 2017 sonunda yüzde 2,4'e çıkarılması öngörüsü ortaya konuldu. Yellen'ın konuşması ABD 10 yıllıklar ve dolarda harekete neden olabilir."


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler