FİNANS

Katılım endeksi nedir? Katılım endeksi türleri nelerdir?

Katılım endeksi Borsa İstanbul tarafından oluşturulur. Hem yatırımcıların hem de şirketlerin katılım esasları üzerine farkındalık kazanmasını sağlayan bu endeksin farklı türleri mevcuttur. Bu katılım endeksi türlerinin ise alt kırılımlar olarak ele alındığı söylenmelidir.

Katılım endeksi nedir? Katılım endeksi türleri nelerdir?

XKTMT, XK030, XK100 gibi kısaltmalarla ifade edilen türleri bulunan katılım endeksi finans-ekonomi alanındaki önemli göstergelerdendir. Katılım endeksi türleri, katılım ilkelerine uygun olarak faaliyet gösteren şirketleri yansıtır. Buna ek olarak finansal piyasalarda faal olan şirketleri de katılım esasları bakımından güdüleyen bu endeksin detaylı bir şekilde analiz edilmesi mühimdir.

Katılım endeksi nedir?

Katılım bankalarının hisse senetlerinden oluşan bir portföyün performans değerlerini ölçen finansal göstergeye katılım endeksi adı verilir. bu endeksin Borsa İstanbul tarafından oluşturulduğu bilinir. “Katılım endeksi ne demek?” sorusunun ayrıntılı bir şekilde yanıtlanması söz konusu olduğunda bu endeksin piyasa aktivitelerinin detaylarına dair fikir sunduğu belirtilebilir.

Katılım endeksi türleri nelerdir?

Ekonomi ve finans alanındaki önemli göstergelerden olan katılım endeksinin farklı türleri vardır. Bu endeksin türleri ve neyi ifade ettiği aşağıda belirtilmiştir:

  • XKTUM (Katılım Tüm Endeksi): Yükselme veya düşme potansiyeline sahip olan hisse senetlerini kapsayan bu endeks şirketlerin finansal oranları, bilançoları ve hareketleri hakkında analiz yapılmasını mümkün kılar. Ayrıca bu endeksin sektör veya alan farkı olmadan her bir hisse senedini kapsadığı hatırlatılmalıdır.
  • XK030 (Katılım 30 Endeksi): Bu endeks katılım esaslarına göre faaliyet gösteren en değerli 30 şirketi kapsar. Katılım 30 Endeksi kapsamındaki şirketlerin demir çelik, havayolu, enerji ve giyim gibi farklı sektörlerden olması mümkündür.
  • XK050 (Katılım 50 Endeksi): Yatırımcılara piyasalarda katılım esaslarına uygun olarak yer alan en değerli 50 şirketi gösteren bu endeks XK030 endeksine göre daha geniş bir skala sunar.
  • XK100 (Katılım 100 Endeksi): XK050 endeksinde yer alan 50 şirkete ek olarak 50 hisse senedinin daha sıralandığı XK100 endeksi yatırımcılara geniş bir seçim yelpazesi sunan alt kırılımlardandır.
  • XSRDK (Katılım Sürdürülebilirlik Endeksi): Bu endeksin katılım bankacılığı ilkelerinin yanı sıra zamanda sürdürülebilirlik esaslarını da benimseyen şirketleri kapsadığı belirtilmelidir. Dolayısıyla Katılım Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamındaki şirketler iklim değişikliğinden biyoçeşitliliğe varan çeşitli konularda hassasiyet sahibidir.
  • XKTMT (Katılım Temettü Endeksi): Bu endeks, temettü verimliliği yüksek olan yani belirli dönemlerde elde ettiği kârdan hisse senedi sahiplerine pay dağıtan şirketleri kapsar.

Not: Bu içerik ve içinde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler