FİNANS

Kendi elektriğini üreten 294 TL ödeyecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisanssız elektrik üretimiyle ilgili süreci tamamladı.

Kurul son olarak kendi elektriğini rüzgâr, güneş, su gibi kaynaklardan lisans almadan üretmek isteyenlerin ödeyeceği ücreti belirledi. Buna göre, lisanssız olarak kendi elektriğini üretmek isteyen gerçek-tüzel kişiler bir sefere mahsus elektrik dağıtım şirketine 294 TL ödeyecek. Lisanslı büyük yatırımların yanında, küçük enerji kaynaklarını da ekonomiye kazandırmak için 1 megavat (MW) kurulu güce kadar lisanssız üretime izin verildi. Bu amaçla ekim ayında ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’ yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Su, güneş, rüzgâr gibi yerli kaynaklarından kendi elektriğini üretmek isteyenler, elektrik dağıtım şirketlerine 294 lira ödeyecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kaynakları, lisanssız üretim yapmak isteyenlerden herhangi bir ücret alınmadığı bilgisini verdi. Aynı kaynaklar şu bilgiyi verdi: “Yeni belirlenen 294 liralık ücret ise bağlantı-işlemleri yapacak dağıtım şirketine verilecek. Nedeni ise, resmi işlemler için kırtasiye, eleman vb. giderler söz konusu. Ücret sadece ilk işlem sırasında ve bir sefere mahsus alınacak. Onun dışında herhangi bir ücret ödenmeyecek.”

Fazla elektrik satılabilecek
EPDK’nın yayınladığı yönetmelikle konutlar, sitelerde ve diğer alanlarda lisans almadan güneş, rüzgâr gibi kaynaklara dayalı elektrik üretim tesisleri kurulabiliyor. Sistemi kuran gerçek veya tüzel kişiler, ihtiyaç fazlası elektriği de görevli tedarikçi şirketler aracılığıyla devlete satabiliyor. Lisanssız üretim kapsamına kendi elektriğini üretmek isteyen gerçek kişilerin yanı sıra; belediyelerin katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan elektrik üretim tesisi; ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri; sermayesinin yarısından fazlası belediyeye ait olan tüzel kişilerce, belediyeler tarafından işletilen su isale hatları ile atık su isale hatları üzerinde kurulan tesislerde dahil edildi. Düzenleme ile ayrıca, lisanslı üretimden lisanssız üretime, lisanssız üretimden ise lisanslı üretime geçiş imkânı da sağlandı.

Kaynak: Zaman

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler