FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte kıdem tazminatı tavanı 2020 Temmuz ücreti!

Milyonlarca sigortalı çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusuyla ilgili Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi dönüşümüne dair süreç devam ediyor. Yasal düzenlemeyle alakalı süreç devam ederken kıdem tazminatı tavanı ile ilgili yeni bir haber geldi. Yeni kıdem tazminatı tavanı açıklamasıyla kıdem tazminatı tavan ücreti yükseldi. Peki, bu yeni kıdem tazminatı tavanı kimleri ilgilendiriyor? Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte detaylar...

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte kıdem tazminatı tavanı 2020 Temmuz ücreti!

Milyonlarda sigortalı işçiyi ilgilendiren kıdem tazminatı tavan ücret 2020 Temmuz ayı için belirlendi. “Kıdem tazminatı tavan ne kadar?” sorusunun cevabı çok sayıda vatandaş tarafından merak ediliyor. Ücreti yüksek olan çalışanların kıdem tazminatı hesaplamasında kıdem tazminatı tavanı uygulanıyor. Kıdem tazminatı tavanı 2020 Temmuz ayı için yeniden artış gösterdi. Senenin ikinci yarısında uygulanacak olan kıdem tazminatı tavan 2020 yılı ücreti 7.000 TL’yi geçti. Peki, kıdem tazminatı tavanı ne kadar?

2020 kıdem tazminatı tavanı ne kadar?

2020 kıdem tazminatı tavanı Ocak ve Haziran ayları arasındaki dönemde 6.730 TL şeklinde uygulanmıştı. 1 Temmuz 2020 itibariyle geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise Temmuz ve Aralık ayları arasında uygulanacak. Buna göre kıdem tazminatı tavanı 2020 yılının geri kalanı için 7.117 oldu. Aynı işverene bağlı olan bir iş yerinde 10 yıl boyunca çalışan bir işçinin alabileceği maksimum kıdem tazminati ise 67.300 TL’den 71.170 TL’ye çıktı.

Kıdem tazminatı tavanı kimlere uygulanır?

Temmuz 2020 kıdem tazminatı tavanı Temmuz ayında işinden ayrılanlara ya da emekli olanlara uygulanacak. Böylece Temmuz ayında emekli olanlar veya işlerinden ayrılanlar Haziran ayında işlerinden ayrılanlardan daha yüksek kıdem tazminatı ödemesi alacak. Buna karşılık 2020 Temmuz kıdem tazminatı tavanı üzerindeki artış, brüt ücreti 6.730 TL’nin altında olan sigortalı çalışanları etkilemeyecek. Altında olan çalışanların her yıl alacakları kıdem tazminatı, çalışanların brüt ücretlerinin üstünden hesaplanarak belirleniyor.

Kıdem tazminatı tavanı artışı brüt ücreti 6.730 TL’nin üstünde olan çalışanları etkiliyor. Örnek olarak; brüt ücreti 7.200 TL olan ve 15 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışmış olan bir kişi, 30 Haziran’da işten ayrıldığı zaman 100.950 TL kıdem tazminatı alacakken yapılan kıdem tazminatı tavan artışı ile 1 Temmuz’dan sonra işten ayrıldığı zaman 106.755 TL kıdem tazminatı alacak. Böylece 1 ay farkla emekli olmak, çalışana 5.805 TL daha kazandıracak.

Kıdem tazminatı tavanı neye göre belirlenir?

İş Kanununun 14. maddesine göre; sigortalı çalışanların kıdem tazminatı ödemelerinin yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılında ödenen azami emeklilik ikramiyesi tutarından fazla olamıyor. Belirlenen bu sınıra da kıdem tazminatı tavanı adı veriliyor. En yüksek devlet memuruna bir hizmet yılında ödenen emeklilik ikramiyesi de memur maaş katsayısıyla belirlenebiliyor. Dolayısıyla kıdem tazminatı tavanı, her senenin ocak ve temmuz aylarında artış gösteriyor.

Ocak ayında işten ayrılanlar bir önceki ay olan aralık ayında ayrılanlardan ve temmuz ayında işten ayrılanlar bir önceki ay olan haziran ayında ayrılanlardan; alacakları kıdem tazminatı bakımından daha şanslı oluyor. Buna göre asgari ücretle çalışanların kasım ve aralık ayları yerine ocak ayında işten ayrılmaları, yüksek ücretle çalışanların ise kasım ve aralık yerine ocak ayında, mayıs ve haziran yerine ise temmuz ayında işten ayrılmaları kıdem tazminatı açısından daha avantajlı bir durum sağlıyor.

En düşük kıdem tazminatı ne kadar?

Kıdem tazminatı tavan ücreti en yüksek devlet memuruna ödenmekte olan emekli ikramiyesi ile belirlenirken en düşük kıdem tazminatı ise asgari ücrete göre belirleniyor. Son senelerde asgari ücret senede yalnızca bir kez artıyor. Asgari ücret artışı her sene ocak ayında belirleniyor. En düşük kıdem tazminatı 2020 yılı için de ocak ayındaki asgari ücret artışı ile belirlenmişti. Ocak ayında asgari ücret %15 oranında artmıştı. Buna göre sigortalı bir çalışan için her sene ödenecek en düşük kıdem tazminatı tutarı 2.943 TL olarak açıklanmıştı.

Memur emekli ikramiyesi ne kadar 2020?

Memur emekli ikramiyesi ne kadar oldu?” sorusu da bir süredir gündemde. Devlet memurları için emekli ikramiyeleri altı ayda bir artış gösteriyor. Buna göre 2020 Temmuz ayından itibaren geçerli olacak şekilde polis ve lisans mezunu öğretmenlerin 35 yıllık hizmetlerinin karşılığı olarak emekli ikramiyeleri 104.242 TL’den 110.309 TL’ye çıktı. Lisans mezunu olan hemşirelerin ise 35 yıllık hizmetlerinin sonunda alacakları emekli ikramiyesi 101.321 TL’den 107.218 TL’ye yükseldi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler