FİNANS

Kısa çalışma ödeneği nedir, ne kadar? Depremzede kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler?

Depremzede kısa çalışma ödeneğinin detayları hakkında araştırmalar hız kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle birlikte depremden etkilenen ve OHAL kapsamında yer alan kentler için belli şartlar altında işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulaması başlatıldı. Peki, Kısa çalışma ödeneği nedir, ne kadar? Depremzede kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler? İşte konu hakkında tüm ayrıntılar...

Kısa çalışma ödeneği nedir, ne kadar? Depremzede kısa çalışma ödeneği başvuru şartları neler?

Depremzedeye kısa çalışma ödeneğinin ayrıntıları merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği OHAL bölgesinde çalışma hayatını düzenleyecek tedbirler kapsamında kısa çalışma ödeneği ve nakdi ödeme desteği hayata geçirildi. Bu kapsamda işçiler brüt maaşlarının yüzde 60’ı kadar aylık alabilecekler. Peki, Depremzede kısa çalışma ödeneği başvuru şartları nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler....

Kısa çalışma ödeneği  1

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR, NE KADAR?

İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışma ödeneği  3

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELER?

Resmi Gazete'de, 'OHAL Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi' yayımlandı. Buna göre, OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki işverenler, Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) iş yerlerinin yıkık, acil yıkılacak, ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, 'uygunluk tespiti' beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

Kısa çalışma ödeneği  4

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KİMLERE VERİLİYOR?

Kısa çalışma ödeneği; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle veriliyor.

Normal koşullarda üç ay süreyle verilen kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Kısa çalışma ödeneği hesaplanırken, çalışanın son 12 aylık prime esas kazancı dikkate alınıyor, buna göre günlük ortalama kazancının yüzde 60’ı ödeniyor. Burada bir üst limit de bulunuyor. Bu üst limit şu an için 15 bin lirayı geçemiyor. Deprem bölgelerinde uygulanacak kısa çalışma ödeneğinde sürecin hızlanması için denetim yapılmadan, başvurular üzerinden ödemeler yapılacak.

Kısa çalışma ödeneği  2

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN NE KADAR ALACAK?

Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak belirleniyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor.

Ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini yani 15.012 TL'yi geçemiyor. Bu yıl için asgari ücretli bir işçi için kısa çalışma ödeneği 6.004 lira 80 kuruş.. İşçinin maaşı arttıkça alacağı kısa çalışma ödeneği de artıyor. Kısa çalışma ödeneğinden sadece damga vergisi kesiliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler