FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kolay adres nedir, nasıl kullanılır?

Günümüzde ödeme almak ya da para göndermek isteyen bir kişi IBAN yerine kolay adres verisini kullanabilir. Kolay adres tanımlama işlemi ise hesabın ait olduğu bankanın internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden tamamlanır. Sistemde mevcut olan bilgilerden herhangi birini kolay adres olarak tanımlayan hesap sahipleri bu veriyi karşı tarafla paylaşarak para transferlerini pratik adımlarla gerçekleştirebilir.

Kolay adres nedir, nasıl kullanılır?

IBAN yerine kullanılabilen kolay adres bilgisi günümüzde para transferlerinin en pratik ve hızlı şekilde tamamlanması için yaygın olarak kullanılır. Bu sistemin temel amacı hesap sahibinin telefon numarasından yabancı kimlik numarasına uzanan herhangi bir bilgiyi sisteme tanımlayarak para transferlerinde IBAN yerine karşı tarafa sunabilmesidir. Dolayısıyla kolay adresin ilgili bankacılık kanalları üzerinden aktifleştirilmesi ile ödeme işlemlerinde gönderici kişi / kuruma aktarılması mümkündür.

Kolay adres nedir?

Bankacılık alanında ödeme alma ya da para gönderme işlemleri için günümüzde birden çok yöntemin kullanılabildiği görülür. Para gönderme işlemlerinde yaygın olarak IBAN numarası kullanılırken bu yöntem kolay adresleme ile farklı bir boyuta taşınmıştır. Kolay adres sistemi hesap sahibinin ödeme yapmak istediği veya kendisine para göndermesini beklediği kişiye IBAN yerine sunabildiği bir bilgidir. Bu sistemin aktifleştirilmesi oldukça basit adımları içerirken kolay adres tanımlama işleminin hesabın ait olduğu kurumun kanallarından yapılması gerekir. Para transferlerinin pratik şekilde ve kısa sürede tamamlanmasını mümkün kılan kolay adres sistemine aşağıdaki gibi bilgiler aktarılabilir:

  • E-posta adresi
  • Telefon numarası
  • T.C. kimlik numarası
  • Vergi kimlik numarası
  • Pasaport numarası
  • Yabancı kimlik numarası

Kolay adres nasıl kullanılır?

Para gönderme ya da hesaba ödeme alma gibi temel bankacılık işlemlerinde kullanılabilen kolay adres sisteminin aktifleştirilmesi ile bu transfer yönteminden yararlanılabilir. EFT, havale ve FAST işlemlerinde aktif olarak kullanılabilen kolay adres bilgisinin ilgili kurumun kanalları üzerinden cep telefonu ya da T.C. kimlik numarası gibi verilerle tanımlanması gerekir. Ardından kolay adres bilgisinin aşağıdaki adımlarla para transferlerinde kullanılması mümkündür:

  • Bu yöntemle para gönderme işleminin tamamlanabilmesi için ilk olarak transfer menüsü üzerinden kolay adres yöntemine tıklanmalıdır.
  • Para gönderilecek olan kişiye kolay adres bilgisi olarak tanımlanan verinin aktarılması gerekir.
  • Bu bilgiyi alıcı hesap alanına yazan kişi / kurum alıcının adını maskeli olarak görür.
  • Doğru alıcıya aktarımda bulunduğundan emin olan kişi, para gönderme işlemini birkaç adımda tamamlayabilir.
  • Yine bir kişi / kuruma para gönderileceği zaman alıcıdan kolay adres bilgisinin istenmesi ve yukarıda sıralanan adımların tamamlanması yeterli olacaktır.

Kolay adres tanımlama işlemi nasıl yapılır?

Kolay adres tanımlama işlemini başarılı bir şekilde tamamlamak isteyen hesap sahiplerinin ilk olarak ilgili kurumun internet bankacılığı sistemine veya mobil uygulamasına erişim sağlamaları gerekir. Ardından para transferleri menüsünden kolay adres tanımlama / kayıt sayfasına giriş yapılmalıdır. Bu sayfada kolay adres olarak kullanılabilen T.C. kimlik numarası, cep telefonu, vergi kimlik numarası gibi çeşitli verilerin sıralandığı görülür. Hesap sahibi bu verilerden hangisini sisteme kolay adres olarak tanımlayacak ise onu seçmelidir. Ardından onay butonuna tıklayan hesap sahibi kolay adres tanımlama işlemini gerçekleştirmiş olur. Yine aynı menüden kolay adres bilgisinin güncellenmesi, silinmesi veya tanımlanan verilerin sıralı olarak görüntülenmesi mümkündür.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler