FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartı asgari ödeme kredi notunu düşürür mü? Kredi kartı asgari ödeme sicili bozar mı?

Günlük yaşamda nakit çekmek, elektronik ortamda ya da yüz yüze alışveriş yapmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılan kredi kartlarının dönem borcu her ay hesap kesim tarihinde hesaplanır. Bu borcun belirli bir kısmı ise asgari ödeme olarak hesaplanır. Peki, asgari ödeme kredi notunu düşürür mü?

Kredi kartı asgari ödeme kredi notunu düşürür mü? Kredi kartı asgari ödeme sicili bozar mı?

Kredi kartı kullanmayan kişiler günümüzde neredeyse hiç yok denecek kadar azdır. Bu nedenle kredi kartı kullanımına yönelik olan detaylar yaygın bir şekilde araştırılır. Özellikle kredi kartı ödemesi yapılırken asgari ödeme tutarının tercih edilmesinin kredi notu ve sicili nasıl etkilediği sorgulanır.

Artık bu haberi dinlemek de mümkün. Şimdi uygulamayı indir!

Kredi kartı asgari ödeme kredi notunu düşürür mü?

Herhangi bir bankada hesabı olan ve banka/kredi kartı kullanan kişiler için asgari ödeme, faiz yüzdesi, kredi notu gibi kavramlar önem arz eder. Bu bağlamda kredi kartının dönem borcunun asgari ödemesinin neye göre belirlendiği ve söz edilen tutarın hesaba yatırılmasının kredi notunu hangi yönde etkilediği açıklanmalıdır.

Bankacılık hizmetlerine başvuru yapılırken kredi notunun yüksek olması kişilere büyük fayda sağlar. Dolayısıyla kredi notunu düşüren hususlar arasında düzenli olarak yalnızca asgari ödeme yapma işleminin yer alıp almadığı net bir şekilde belirtilmelidir. Bu bağlamda kredi kartı kullanıcıları için asgari/minimum ödeme tutarının hesaba yatırılmasına yönelik olan ayrıntılar aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:

  • Bir kredi kartının dönem borcunun %20’si veya %40’ı asgari yani minimum ödeme tutarı olarak hesaplanır.
  • Kredi kartı limiti 25.000 TL’den fazla ise borcun %40’ı, 25.000 Türk lirasından az ise de borcun %20’si asgari ödeme tutarı olarak hesaplanır.
  • Hesaplanan asgari ödeme tutarı kredi kartının hesap kesim tarihinden sonra son ödeme gününe kadar hesaplara yatırılmalıdır.
  • Bu tutar hesaba yatırıldığı takdirde geriye kalan borca yalnızca akdi faiz işlenir.
  • Dolayısıyla kredi kartının dönem borcu asgari tutarda ödendiği sürece hesaba herhangi bir gecikme faizi yansıtılmaz.
  • Yukarıda sıralanan açıklamalar da incelendiği zaman “Kredi kartı asgari ödemede puan düşer mi?” sorusunun “hayır” olarak yanıtlanması gerektiği görülür.
  • Bankalar tarafından açıklanan güncel bilgiler de dikkate alındığında kredi notunun asgari ödemeden olumsuz olarak etkilenmediği söylenebilir.
  • Bir kredi kartının dönem borcu birden fazla defa asgari tutarda ödense de kredi notunun düşmesi gibi bir durum oluşmaz.
  • Buna rağmen kredi kartı borcunun sürekli olarak asgari tutarda ödenmesi sonucunda geriye kalan borcun akdi faizle birlikte dönemden döneme artması söz konusu olur.
  • Kalan borcun her ay akdi faiz ile artması ve borcun kontrolsüz şekilde büyümesi, uzun vadede kredi kartı borcunun artmasına ve asgari ödeme tutarının hesaba yatırılamaması ile birlikte kredi notunun olumsuz yönde etkilenmesine yol açabilir.

Kredi kartı asgari ödeme sicili bozar mı?

Kredi kartının hesap kesim tarihinden sonra asgari ödemesini yapan bir kişinin kredi notunun olumsuz yönde etkilenmediği bilinir. Buna bağlı olarak düzenli şekilde kredi kartı asgari ödemesinin yapılması durumunda kredi puanının düşmediği açıklanabilir. Ancak bu konuda bilgi edinen kişiler için asgari ödemenin sicili bozup bozmadığını keşfetmek de önem taşır.

Kart borcunun uzun süre boyunca minimum tutarda ödenmesi neticesinde geriye kalan borca akdi faiz işler. Bu da pek çok kişinin asgari ödeme sonrasında kredi notu ile sicilinin olumsuz yönde etkilendiğini düşünmesine yol açar. Ancak bir kredi kartının dönem borcunun minimum tutarı ödendiği zaman sicilin bu işlemden kaynaklı olarak bozulmadığı belirtilmelidir. Ancak uzun vadede borcun artması ve kontrolsüz hâle gelmesi ile asgari ödeme tutarının yatırılamaması sonucunda sicil olumsuz yönde etkilenebilir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler