FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi notundaki artışa uzmanlar ne dedi?

Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyeye yükseltmesinin ardından ekonomi dünyası ve uzmanlar kredi notunu yorumladı.

Kredi notundaki artışa uzmanlar ne dedi?

MYNET/EKONOMİ SERVİSİ

Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırarak yatırım yapılabilir seviye olan Baa3’e yükseltmesinin Türkiye’nin yatırım iklimini iyileştirecek ve uluslararası sermaye girişini destekleyecek çok önemli bir karar olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz Kasım ayında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çekmesi ardından dün de Moody’s’den gelen not artırımının Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı paya ivme kazandıracak bir gelişme olduğunu belirten YASED, “Türkiye özellikle uluslararası yatırım fonları ve finansal fonların yatırım kriteri olarak belirlediği ‘en az iki ayrı kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir nota sahip olma şartı’nı yerine getirdi. Böylece, daha önce bu kriter sebebiyle yatırım yapamayan bazı uluslararası kurumsal yatırımcılar da artık ülkemize yatırımlarını yönlendireceklerdir. Not artırımının uzun vadede ise Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girme ve global uluslararası yatırımlardan aldığı payı yüzde 1’den yüzde 3’e çıkarma yolunda önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” dedi.

SON 10 YILDA DOĞRU POLİTİKALAR
YASED, bu gelişmelerin, hükümetimizin son 10 yılda ekonomide kararlılıkla uyguladığı doğru politikaların, kamu finansmanındaki iyileşmenin, yapısal ve kurumsal reformlarda gerçekleşen ilerlemelerin ve Türkiye’nin global rekabet gücünün artmasının bir sonucu olduğunu ve YASED olarak ta, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi yolunda, kamu özel sektör işbirliği içinde, çözüm ortağı olmaya devam edeceklerini kaydetti.

MOODY'S SAĞ GÖSTERİP SOL VURDU
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, not artışına ilişkin olarak “Moody’s sağ gösterip sol vurdu” dedi. ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in not artışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BÜYÜK ŞAŞKINLIK YARATTI

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardığını belirten Karabulut, daha önce 10-12 ay içerisinde not artırım değerlendirmesini yapmayacağını açıklayan kredi derecelendirme kuruluşunun dün not artırımı yapmasının büyük şaşkınlık yarattığını, Moody’s’in sağ gösterip sol vurduğunu söyledi. Yeliz Karabulut, "2. kredi not artırımı sıradan bir not artırımı değil. Yurt dışında birçok fonların sözleşmelerinde bir ülkeye yatırım yapılacaksa 2 tane yatırım yapılabilir notu almış ülke standardı aranır. Yani büyük fonların Türkiye’ye girişinin önü, 2. not artırımı ile açılmış olur" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK, “Moody’s geç de olsa notumuzu arttırdı. Sevindirici ama gecikmiş bir açıklama. Türkiye iyi notlar almaya devam edecek.” dedi. MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle: “Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Ba1’den Baa3’e yükseltti. Türkiye'nin kredi notu, Fitch'in ardından Moody's tarafından da yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmiş oldu. Moody's, not artırımına, ekonomi ve kamu maliyesi alanlarında olduğu kadar yapısal ve kurumsal reformlardaki ilerlemeleri gerekçe gösteriyor.

GECİKMİŞ BİR KARAR
Bu açıklama sevindirici ama gecikmiş bir karar. Türkiye’nin uluslararası piyasa göstergeleri zaten bu nota sahip olan ülkelerle aynı seviyedeydi. S&P de, küresel ticaretteki trendlerin Türkiye ekonomisine büyüme sağlayacağını belirten bir açıklama yaptı. Küresel ticaretteki trendlerin Türkiye ekonomisine bir büyüme sağlayacağını belirten kurum açıklamasında, ihracat pazarlarında büyüme, güçlenen talep görünümü ve yatırımdaki artışla GSYH’nin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 4 büyüyeceğini söyledi.

ÖNÜMÜZDEKİ ENGEL KALKTI

S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB’den BB’ye yükseltirken Türkiye’nin artan ekonomik direncini ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeyi gerekçe göstermişti. Türkiye ‘tam anlamıyla yatırım yapılabilir’ seviyeye geldi. Türkiye 21 yıl sonra ilk defa bu seviyeyi yakaladı. İki ayrı kredi ajansından ‘yatırım yapılabilir’ notu alan ülkeler arasına girdik. Artık uluslararası fonların kendi iç tüzükleri gereğince ülkemize yatırım yapmalarının önündeki engel de kalkmış oldu.

NOT ARTIRIMI BORSA'YI YUKARI TAŞIR

İntegral Menkul Değerler, Araştırma Departmanı Kıdemli Analisti Ozan Batu ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Karar sonrası endekste ilk seans açılışında kısmen 93,116 dolaylarına varan alım tepkisi yaşansa da, ilerleyen saatlerde kısmi düzeltme hareketinin etkili olarak 92,000 desteğine varan düzeltmelerin etkili olduğunu görmekteyiz.

Özellikle son hafta içerisinde TCMB’nin beklentilerin üzerinde 50 baz puan faiz indirmesinin yanı sıra TÜFE ve işsizlik verilerinin de olumlu sonuçları, orta vadede endeksin yukarı yönlü hareketini destekliyor. Fakat geçtiğimiz dönemleri ele alırsak, 2011 yılında Moody's'in not artırımı sonrası 4 gün içerisinde endekste yüzde 7'ye yakın kar realizasyonlarını gözlemlemiştik. Bu bağlamda kısmi geri çekilmelerin yaşanabileceğini fakat kısa vadede 91,300 desteğinin aşağı yönlü kırılmaması durumunda tekrar alımların ön plana çıkabileceğini düşünmekteyiz.

Orta ve uzun vadede bankacılık hisselerinde kârda bulunan yatırımcılar, önümüzdeki dönemlerde kârlarını realize etmek isteyebilirler. Bu bağlamda endeksteki sert yükselişe rağmen bilanço verileri kuvvetli olan fakat yükseliş yönünde sığ kalmış hisseler seçilmelidir. Özellikle kentsel dönüşüm projesi ve cazip kredi faiz oranları nedeniyle inşaat ve alt sektör hisselerinin yanı sıra yaz mevsiminin de yaklaşmasıyla gıda, perakendecilik ve otomotiv sektörlerinin ikincil etapta yükselişe önderlik edebileceğini düşünmekteyiz. BIST 100 Endeksi için orta vadede 96,000 dolaylarının hedeflenebileceği düşüncesindeyiz."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler