FİNANS

Kuralına uygun kaçak akaryakıt

Kimi akaryakıt dağıtım şirketleri, pompada faturasız satış yaparak büyük bir vergi kaybı yaratıyor.

Kuralına uygun kaçak akaryakıt

Selçuk Altun / Editör

Türkiye'de gündemi en çok meşgul eden konulardan birisi de akaryakıt fiyatları. Akaryakıttaki en büyük sorun hiç kuşkusuz devletin yüklediği vergiler. Öyle ki, bu vergiler yüzünden benzinin litresi 5 liraya dayandı. Durum böyle olunca da vergi yükünden kurtulmak isteyen kimi "akıllılar" akıllara durgunluk veren yöntemler ortaya çıkarıyor.

Şu anda televizyonda, gazetelerde ve internette dolaşan kaçak akaryakıt haberlerinde, kamyon ve otobüs işletmecilerinin 10 numara yağ kullandığı ve bunun olası zararlarından bahsediliyor. Olayların tehlikeli ve devleti zarara uğrattığı bir gerçek ama, devleti daha çok zarara uğratan asıl ucuz akaryakıt satışı ve buna bağlı olarak vergi kaçakçılığı.

Sektör temsilcilerinin ifadelerine göre; bu durumun üzerine gidilmiyor ve göz ardı ediliyor. Durum öyle bir hale geldi ki, faturasız akaryakıt satışı şu anda aldı başını gidiyor. Faturasız akaryakıt alarak, yazar kasa fişiyle akaryakıt satışı gerçekleştiren bazı akaryakıt istasyonları, devlete büyük vergi kayıpları yaşatıyor.

FATURASIZ AKARYAKIT SATIŞI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Akaryakıtta vergi kaçakçılığının da türleri var.

Edindiğimiz bilgilere göre; herhangi bir akaryakıt dağıtım şirketi, rafineriden almış olduğu akaryakıtı kendisine bağlı bir petrol istasyonuna "faturalı" olarak veriyor.

Birinci yöntem, kendi dağıtım şirketinden "faturalı" olarak akaryakıtı alan akaryakıt istasyonu, bazı pompalarındaki yazar kasaları boşa çalıştırıyor. Bu pompalardan alınan akaryakıt boşa çalışan yazar kasalar nedeniyle faturasız olarak satılıyor. Fatura komisyon karşılığı X bir şirkete satılıyor.

İkinci yöntem olarak, yine kendi dağıtım firmasından akaryakıtı faturalı olarak alan petrol istasyonu, X bir şirkete (taşıma-nakliye şirket...) "komisyonlu fatura satışı" gerçekleştiriyor. Bu komisyonlu fatura satışından sonra faturasını kesmiş olduğu kadar akaryakıtı da herhangi başka bir akaryakıt istasyonuna faturasız olarak veriyor. Böylelikle hem "komisyonlu" olarak gerçekleştirdiği fatura satışından gelir elde ediyor, hem de elindeki akaryakıtı başka bir istasyona faturasız satarak gelir elde ediyor. Tabii olan vergi kaybı nedeniyle devlete oluyor.

Sektör temsilcileri, "Maliye Bakanlığı, akaryakıt dağıtım şirketlerinden 2011 yılı satışlarından gerçekleştirdiği motorin faturalarının toplamının, vergi dairesi mükelleflerinden almış olduğu motorin faturalarıyla karşılaştırırsa, bu işin ne kadar büyük boyutlara ulaştığını görebilir" diyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler