Bu yapıldığı sürece önümüz açık” diye konuştu.
13’ÜNCÜ Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin ihtiyatı elden bırakmadan, üretimle büyümeye devam etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bundan sonraki dönemde G-20 dönem başkanlığı da düşünüldüğünde gerçekten dünyanın ilgisinin üzerinde olmaya devam ettiği bir ülke olacağını vurgulayan Babacan, son bir yıldır Türkiye’nin biraz negatif gündemlerle dünya kamuoyunun önüne geldiğini söyledi.
TEST EDİLMİŞ PROGRAM
Geçen yıl gezi olaylarından bugüne kadar dünya basınında Türkiye ile ilgili çıkan haberlere ve yorumlara bakıldığında, yüzde 95 civarında belki de daha fazla hep olumsuz haberler yer aldığını aktaran Babacan, şöyle devam etti: “Bu kadar negatif propagandaya rağmen, bu kadar Türkiye’nin negatif anlatılmasına rağmen 2013 yılında yine Türkiye’ye yaklaşık 13-14 milyar dolar doğrudan yatırım geldi. Türkiye’nin daha olumlu daha farklı bir bakış açısıyla değerlendirildiğini düşündüğünüzde önümüzdeki dönemde ibreler dönüp şartlar değişip Türkiye’nin daha olumlu değerlendirildiği bir fırsatı yakaladığımızda bunun ekonomik sonuçları çok daha farklı olacaktır. Türkiye’nin en zor şartlarda bile test edilmiş bir ekonomik programı var.”
TÜRKİYE NE YAPMALI
Babacan, gelecek dönemde neler yapılacağını önemli olduğunu ve Türkiye’nin reçetesinin hazır bulunduğunu ifade ederek, Orta Vadeli Program’ın Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdiğini ve dolayısıyla ‘Türkiye ne yapmalı?’ sorusunun cevabının orada olduğunu kaydetti. 10’uncu 5 yıllık Kalkınma Planı’nın 25 öncelikli dönüşüm programının bir takvimini şu anda hazırladıklarını kaydeden Babacan, şunları söyledi:
11 YILLIK GÜVEN
“Bizim hükümet olarak, TBMM olarak ortaya yazılı olarak koyduğumuz dokümanlar uygulandığı sürece Türkiye’nin önü açık. Ama ana politikalardan ana ilkelerden taviz vermeye başlanırsa, söz verilen, yazılan politikalardan farklı şeyler uygulanmaya başlarsa o zaman siz de korkun. Bu güven nasıl oluştu? Söz verildi, yapıldı. Program açıklandı, uygulandı. Hedef konuldu. Tutturuldu. Bu 11 yıllık güven böyle oluştu. Bu güvenin devamı içinde ileriye yönelik verilen sözlerin tutulması gerekiyor. Açıklanan programların uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor. Kurumlarımızın kendi görev alanlarında tanımlanan şekilde asla taviz vermeden, ana ilkelerinden ana prensiplerinden vazgeçmeden uygulamalarına devam etmeleri gerekiyor. Bunlar yapıldığı sürece Türkiye olarak önümüz açık.”
Hak etmeden harcamayın
BAŞBAKAN Yardımcısı Babacan, “Büyümeyi iç tüketimle yaptığımız zaman problem. Bizim mutlaka yatırımla, üretimle ve ihracatla büyümemiz gerekiyor. Daha kazanmadan, üretmeden, hak etmeden o farklı refah seviyesine ulaşmaya çalışırsak hep beraber Türkiye’yi büyük bir riske sürükleyebiliriz” dedi. ‘Haketmeden harcamayın’ uyarısında bulunan Babacan, “Türkiye’de gayrimenkul piyasası hareketli. Ama İstanbul’a yapılan lüks alışveriş merkezlerine, konutlara baktığınızda gerçekten o konutlarda oturacak kadar ürettik mi? Dünyanın en pahalı markalarını satın alacak kadar ürettik mi? Yoksa daha hak etmeden mi bu işleri yapıyoruz” dedi
2023 hedefi yüzde 15 pay
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, katılım bankalarının sektördeki payının 2013’te yüzde 5-6’ya yükseldiğini belirterek şöyle konuştu: “2023 hedefleri çerçevesinde, katılım bankacılığı için konuşulan ve arzulanan sektör payı hedefi yüzde 15’tir.”
Bu yıl 1-2 milyar dolarlık sukuk
TÜRKİYE Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan da, “Katılım bankaları bu yıl içerisinde 1-2 milyar dolar arasında lira ve dolar cinsinden sukuk ihracını gerçekleştirmesinin beklendiğini belirterek, bu yıl sektörde yüzde 20-25 sevisenide büyüme hedeflediklerini söyledi.
Bank Asya Pas geçti
TKBB yeni başkanı da seçti. 4 üyesi bulunan birliğin başkanlığı sırayla üstleniliyor. Bu dönem sıra hiç başkanlık yapmayan Bank Asya’da olmasına rağmen, Türkiye Finans’ta geçti. Hürriyet dünkü haberinde 17 Aralık sürecinde Gülen Cemaatine yakınlığı ile gündeme gelen Bank Asya’nın başkanlığının pas geçileceğini yazmıştı. Birliğin Başkanlığına Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk seçilirken, başkanvekilliğine Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz getirildi. Yönetim Kurulu üyeleri Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ve Albaraka
Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi oldu.
Yabancı ‘katılım’a kapımız açık
TÜRKİYE’ye olan yabancı yatırımcı ilgisinin her şeye rağmen devam ettiğini kaydeden Babacan, ilginin bankacılık sektörü açısından da devam ettiğini söyledi. Türkiye’de katılım bankacılığının da büyümesi konusunda hedefler belirlediklerini söyleyen Babacan, şöyle konuştu: ““Mevzuatın uygun gördüğü nitelikleri taşıyan, sektöre katkı vereceğini düşündükleri, güçlü sermaye yapısına ve itibara sahip yeni katılım bankalarına kapımız açık. İster mevcut bankalara ortaklık ister sektöre yeni giriş şeklinde olsun yeni katılım bankalarının kurulması konusunda artık kapılarımız açıktır.”a