FİNANS

Memurların maaşı eriyor

Enflasyon farkı alamayan memur, seyyanen zam mağduru oldu.

Memurların maaşı eriyor

Yaklaşık 3 milyon memur, bu yıl uygulanan seyyanen zam sebebiyle gelir kaybına uğradı. Geçmiş yılların aksine enflasyon farkı ödenmeyecek olması, yükselen enflasyon dolayısıyla maaş zamlarını eritti. Memura seyyanen 123 lira zam verilmesine karşın ilk üç ayda enflasyonun yüzde +3,57 olması, memuru enflasyona ezdirdi.

Zaman'ın haberine göre, memurlar, yüzdelik zam yerine 123 lira seyyanen artış verilmesinin ve enflasyon farkı ödenmemesinin mağduriyetini yaşıyor. Geçmiş yıllarda yüzdelik zammın yanında enflasyon farkı ödeniyordu. Gerçekleşen enflasyonun, verilen zammı geçmesi halinde memurun maaşına enflasyon farkı yansıtılıyordu. Bu yılki seyyanen zam uygulaması, artan enflasyon sebebiyle memuru mağdur etti. Zira ilk üç aylık enflasyon yüzde +3,57 olarak gerçekleşti. Buna göre hükümetin memura önerdiği yüzde +3 zam sendikalar tarafından kabul edilseydi şimdiden memura enflasyon farkı çıkacaktı.

Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek enflasyon da dikkate alındığında seyyanen zam sebebiyle memurlar önemli ölçüde gelir kaybına uğrayacak. İlk altı aylık dönemde enflasyonun yüzde 6 civarında çıkması durumunda her bir memur için en az 60 lira ile 200 lira arasında kayıp oluşacak. Enflasyonun yüzde +3’ten yüksek çıkması halinde aynı durum ikinci altı ay için de geçerli olacak. Yaklaşık +3 milyon memurun iki yıllık zamlı maaşları, ağustos ayındaki toplu sözleşmeyle belirlendi. Buna göre maaşlara yüzdelik zam yerine seyyanen zam yapıldı. Bütün kamu görevlilerinin maaşları brüt 175, net 123 lira artış gösterdi. Ancak seyyanen zam uygulaması şimdiden mağduriyetlere kapı araladı. Memurlar, hükümetin teklif ettiği yüzde 3+3 zam dahi alsalardı yıllık gelir artışları daha yüksek olacaktı. Zira enflasyon şimdiden +3,57 oldu. Bu durumda ilk üç ayda bile 0,57’lik enflasyon farkı oluştu. Sonraki aylarda gerçekleşecek her enflasyon artışı memurun aleyhine bir tablo ortaya çıkaracak. Seyyanen zam uygulaması yüksek maaşlı ile düşük maaşlı arasındaki makası bir ölçüde kapatırken, maaşı nispeten yüksek olan kesimler bu durumdan büyük ölçüde olumsuz etkilendi. Örneğin müsteşar ve genel müdür düzeyindekilerin maaşı yüzde 2 arttı. Temmuzda zam almayacakları göz önünde tutulursa seyyanen zam uygulamasıyla 1+1 zam almış oldu.

Hükümet ise toplu sözleşme masasında ilk olarak yüzde +3 +3 zam önermişti. Buna ilaveten enflasyon farkı ödenecekti. Yıllık enflasyonun yüzde 10’u aşması halinde yüksek maaşlı memurlar ciddi gelir kaybına uğrayacak.

TÜİK tarafından açıklanan yüzde +3,57 oranındaki enflasyona dikkat çeken Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Başkanı Gürkan Avcı, “Üç aylık enflasyon artışı, memurun 2014 yılı zammını eritti. Böyle giderse haziran ayında tüm memurların yıllık maaş zammı enflasyon karşısında tamamen erimiş olacak. Biz hükümetten memur maaş zamları, enflasyon artış oranının altında kalması durumunda, aradaki farkın maaşlara zam olarak yansıtılması yoluna gitmesini istiyoruz.” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler