FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını artırdı

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı. Döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. TL zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilmesinde üst limit yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldü.

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını artırdı

Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’inde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırıldı.

Bu kapsamda vadesiz, ihbarlı ve 1 yıla kadar tüm vadelerde mevduat ve katılım fonu hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu.

ORAN ARTIRILDI

Söz konusu oran 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 19 olarak belirlendi.

Zorunlu karşılık oranları kıymetli maden depo hesaplarında vadesiz, ihbarlı ve 1 yıla kadar tüm vadeler için yüzde 24’ten yüzde 26'ya, 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 20’den yüzde 22’ye yükseltildi.

Müstakrizlerin fonları kapsamında yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı da 200 baz puan artırılarak yüzde 25’e çıkarıldı.

TCMB’nin zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yaptığı değişiklikler, 9 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR?

Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı veyamunzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranı olarak bilinmektedir ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılmaktadır.

Daha önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, şimdilerde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanmaktadır.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler