FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Merkez Bankası'nın elini güçlendirmeliyiz'

Merkez Bankası ile ilgili tartışmaların geride kaldığını vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın elinin güçlendirilip, kredibilitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

'Merkez Bankası'nın elini güçlendirmeliyiz'

Merkez Bankası ile ilgili tartışmaların geride kaldığını vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de enflasyonun yüzde 5'in altına inmesi gerektiğini belirterek, bu hedefi gerçekleştirmek için yapısal reformların yapılması ve Merkez Bankası'nın elinin güçlendirilip, kredibilitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Cumartesi günkü kapanış konuşmasında Şimşek, "Yüzde 7-8'lik enflasyon daha yüksek büyüme için iyi değil. Daha yüksek büyüme için mutlaka enflasyonu yüzde 5'in altına indirmemiz lazım. Onun için de reform yapmamız lazım. Merkez Bankası'nın elini güçlendirmemiz lazım. Merkez Bankası'nın kredibilitesini artırmamız lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda TCMB'ye faizleri yeterince düşürmediği gerekçesiyle yaptığı sert eleştiriler, global dalgalanmaların TL üzerindeki etkisini daha da artırmıştı. Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 11 Mart akşamı bir görüşme yapmış ardından, gerilimin azaldığına işaret eden açıklamalar yapılmıştı.

Bursa'daki konuşmasında yeniden Merkez Bankası'nın bağımsızlığının altını çizen Şimşek ayrıca son dönemde Merkez Bankası'nın kararları ile ilgili ortaya çıkan tartışmaların sona erdiğini söyledi.

Şimşek, "Merkez Bankası'na dair tartışmalar geride kaldı, gereken açıklamalar yapıldı. Önemli olan Türkiye'nin yol haritası. Belli yoklamalar siyasi istikrarın devam edeceğini gösteriyor" dedi.

"Yapısal sorunları çözmek için çok kapsamlı 25 dönüşüm alanından oluşan bir reform programı hazırladık" diyen Şimşek sözlerini, "'Türkiye'de büyük ve sürdürülemez bir cari açık var' denilebilir. O bir makro problem. Doğru. Fakat bu problemin temelinde mikro düzeydeki sorunlar var... O nedenle de bu reform programı oldukça uygun" diye sürdürdü.

Türkiye'nin yüzde 3 büyümeyle orta gelir tuzağından kurtulamayacağını söyleyen Şimşek, "Bizim tekrar yüzde 5, hatta bunun üzerine çıkmamız lazım. Bu küresel konjonktürde kolay değil. O zaman sizin mutlaka büyüme potansiyelinizi artıracak reform yapmanız lazım. Bu reform programının temel hedefi, sorun çözmenin yanında Türkiye'yi daha yüksek bir büyüme patikasına oturtmaktır" diye konuştu.

Şimşek ilk çeyrekte büyümenin iyi olmadığını ancak, seçimlerden sonra ortaya çıkacak ivme ile 2015 yılı için büyümenin yüzde 4'e yakın olacağına inandığını, ilk çeyrekte ortaya çıkan büyümenin referans alınmaması gerektiğini söyledi. Şimşek, cari açığın GSYH'ye oranının da yüzde 4'e inebileceğini tahmin ettiğini ve burada esas hedefin yüzde 0.5 olduğunu hatırlattı.

Şimşek, doların bu kadar hızlı değer kazanması konusunda ise, "Doların reel efektif döviz kuru son sekiz ayda yüzde 17 yükseldi. Bu çok dramatik bir yükseliş. Bu çıkışta kısmen ABD'nin iç dinamikleri ve ABD ekonomisine ilişkin pozitif gelişmeler etkili olduysa da kısmen euro bölgesi gibi dünyanın diğer bazı bölgelerdeki olumsuz gelişmelerin etkisi söz konusu" dedi.

Şimşek, "Evet, kur hareketleri önemlidir, bunu önemsiyoruz, önemli bir hassasiyetimiz var. Ama sonuçta önemli olan bir ülkenin makro ekonomik temelleridir. Bunlar sağlamsa ortalık yatışınca tekrar bir şekilde temelleri sağlam ülkelere rağbet ve ilgi artar. Temelleri zayıf ülkelerde zaten sadece kur yoluyla ne kalıcı bir rekabet elde edebilirsiniz ne de yapısal sorunlarınızı çözebilirsiniz" dedi.

Piyasadaki dalgalanma nedeniyle kredi notunda bir değişiklik olup olmayacağı yönünde bir soru üzerine Şimşek, "Geçen yıla göre jeopolitik riskler daha kötü değil, Avrupa toparlanıyor. Esas politika duruşundan yol haritasına ilişkin değişiklik yok, tartışmalar var diye not değişikliğine gitmezsiniz. Not değişikliğinin anlamlı olmayacağı kanaatindeyim ana tahmin yapmak da zordur, öngörmemiz zor kredi derecelendirme kuruluşlarının" dedi.

Şimşek ayrıca 7 Haziran seçimleri için mevcut kamuoyu yoklamalarında AKP'nin oy oranının yüzde 45-50 ama ağırlıklı olarak 47-50 arasında olduğunu belirterek, istikrarın korunacağına inandığını söyledi. (Reuters)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler