FİNANS

Merkez'den süpriz karar!

Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmezken, faiz koridorunun üst bandını yüzde 7,50'ye indirdi.

Merkez'den süpriz karar!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,5 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 4,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 8,50’den yüzde 7,50’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 8’den yüzde 7’ye indirdi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 11,50’den yüzde 10,50’ye indirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen nispeten güçlü seyretmektedir. İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla birlikte, mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacaktır.

Yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artış öngörülen seviyelerin üzerinde seyretmiştir. Ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucu sermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir. Sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı Kurul, Rezerv Opsiyonu Mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar vermiştir.

Otomatik dengeleyici özelliği sayesinde bu mekanizma geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gidilerek faiz koridoru daha simetrik bir hale getirilmiştir.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümü enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmaktadır. Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

ANALİSTLER KARARI SÜPRİZ OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Analist Egemen Çandır, Banka'nın kararı ile ilgili şöyle konuştu: "Bugün gerçeklen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda Merkez Bankası’nın gecelik politika faizini, beklentiler dâhilinde, değiştirmeyerek, yüzde 5,50 seviyesinde tuttuğunu gördük. Piyasalar, Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst ve alt bantlarında da değişikliğe gitmemesini beklerken, bu toplantıda Banka’nın faiz koridorunun alt bandını sabit tutarken, üst bantta 100 baz puan bir indirim yaparak sürpriz yaptığını görmekteyiz. Daha önceki toplantılarında, koridorun alt ve üst bandına aynı anda müdahale ederek TL’nin değer kazanmasına müdahale etmeye devam eden Merkez Bankası, TL’nin geçtiğimiz ay içerisindeki değer kaybının yeterli olmadığını düşündüğünü tahmin etmekteyiz. Bu müdahale ile büyümeyi ve cari açıktaki ilerlemeyi desteklemeye çalıştığını düşünmekteyiz."

Daha önceki açıklamalarında, bankalardaki kredi büyümesinden rahatsızlığını belirtilen Merkez Bankası’nın bu toplantısında, yabancı ve yerli para cinsinden Rezerv Opsiyon Katsayılarını (ROK) 0,1 puan artırdığını ve Zorunlu Karşılık oranlarının basamaklarına bir dilim ekleyerek kredi büyümelerine müdahale etmeye devam edebileceğinin sinyallerini verdiğini söyleyen Çandır, TC Merkez Bankası’nın, son zamanlarda yataylık gösteren cari açık toparlanmalarına ve Euro Bölgesi’ndeki olumsuzluklar karşısında TL’yi zayıflatarak iç büyümeye destek vermeye çalıştığı bu kararlar ile sıcak para girişine müdahale ettiğini belirtti.

Çandır, " 2013’ün ilk yarısında faiz koridorunun üst bandını şu anki yüzde 4,5’tan yüzde 4,0 seviyelerine çekebileceğini düşündüğümüz Merkez Bankası’nın, yılın ikinci yarısında ise politika faizini de kademeli olarak yüzde 5,5’tan yüzde 5,0’a çekerek TL’de gevşemelere devam edebileceğini düşünmekteyiz" dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler