FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ŞUBAT ENFLASYON ORANI açıklandı! Memur ve emekliler dikkat! İşte 2023 şubat enflasyonu

Enflasyon oranı ile ilgili son dakika açıklaması yapıldı. Şubat ayı enflasyon oranı bugün belli oldu. En son ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan memur ve emekli maaş zammı hakkında açıklama yapmıştı. Temmuz ayında ilk 6 aylık enflasyon oranı ve farkına göre maaşlarda artış gerçekleştirilecek. Enflasyon, şubatta yıllık bazda yüzde 55,18 olurken bu rakam son 12 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

ŞUBAT ENFLASYON ORANI açıklandı! Memur ve emekliler dikkat! İşte 2023 şubat enflasyonu

Memur ve emekli maaşlarının belirlenmesinde etkili olan enflasyon oranı açıklamaları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. En son ocak ayında açıklanan aralık enflasyon rakamlarının ardından maaşlara zam yapılmıştı.

ENFLASYON ORANI BELLİ OLDU

Enflasyon oranı 3 Mart Cuma günü açıklandı. Enflasyon, şubatta yıllık bazda yüzde 55,18 olurken bu rakam son 12 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %55,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %71,83 olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %21,69 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %74,34 ile lokanta ve oteller oldu.

enflasyon-oranı

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,76 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu

emekli-memur-zammı

KİRA ARTIŞ ORANI SABİTLENMİŞTİ

Konut kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme Resmi Gazete'de haziran ayında yayımlanmıştı. Kararın ardından 1 yıl süreyle 12 aylık TÜFE ortalaması yerine sabit oran uygulanmaya başlandı.
11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemiyor.

ek-gösterge

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI İÇİN GÖZLER TEMMUZ AYINDA

Memur ve emeklilere temmuz ayında açıklanacak olan haziran enflasyon rakamlarının ardından zam yapılacak. En son ocak ayında maaşlarda artış gerçekleştirildi. En düşük emekli maaşı 5500 liraya çıkarıldı.

emekli-ocak-zammı

Kanuna göre, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil uygulanması öngörülen yüzde 16,48 artış oranı, yüzde 13,52 puan eklenerek yüzde 30 olarak uygulandı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler