Kuruluş Türkiye'nin kredi notunu Baa3 ve negatif görünümde bıraktı. Böylece Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir seviyede kalmaya devam etti. Ekonomistler, Moody's'in hiçbir değişiklik yapmasını beklemiyordu.
Kuruluş notun korunmasında ekonomik direnç ve güçlü mali göstergelerin etkili olduğunu belirtti. Moody's Türkiye'nin kredi notunu Mayıs 2013'te yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış, 2014 başında Türkiye'nin görünümünü negatife çekmişti.
FITCH'TEN YÜKSEK BORÇ UYARISI
Bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings ise dün yaptığı açıkamada Türkiye'deki özel sektör borçluluğunun risk oluşturduğunu açıklamıştı.
Fitch Ratings, Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu gelişen piyasalardaki 7 büyük ekonominin özel sektör borçluluğunun, 2005'te GSYH'ye oranla yüzde 46 seviyesindeyken, 2014 sonunda yüzde 71'e yükseldiğini, bunun risk oluşturduğunu belirtti.
Fitch'in gelişmekte olan ekonomilere ilişkin raporunda, gelişen piyasalardaki özel sektör borçluluğunun son 10 yıl içerisinde hızla arttığı, bunun ekonomilerin finansal sistemlerinin kredibilitesine ilişkin aşağı yönlü riskleri yükselttiği belirtildi.
Raporda, "Ekonomilerdeki yavaşlama, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artırımı, para birimlerindeki oynaklık ve emtia fiyatlarındaki yavaşlama, kırılganlıkları artırıyor" ifadeleri kullanıldı.
Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye'nin değerlendirildiği raporda, gelişen piyasalarda GSYH'ye oranla özel sektör borçlarında son yıllarda artış kaydedildiği vurgulandı.
OPEC ÜRETİMİ DEĞİŞTİRMEDİ
OPEC, bugünkü kritik görüşmelerinde üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), bugünkü kritik görüşmelerinde üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı. OPEC üretim üst sınırı günlük 31,5 milyon varil olarak belirledi.