Türkiye'nin önde gelen bankalarının CEO'ları piyasalarda dalga boyunun yüksek olacağına işaret ederek yatırımcılara 'Likit kalın' dedi. TL'nin reel olarak yüzde 4 değerlenmesini bekleyen bankacılar, dövizi ise pek önermiyor
Küresel piyasalardaki belirsizlikler bireysel yatırımcıların kafasını karıştırıyor. Ekonomik çalkantılar nedeniyle faizler, kurlar ve hisse senetlerinde gün içerisinde ciddi oynaklıklar yaşanabiliyor. Bu kadar karşamaşa içerisinde acaba bireysel yatırımcı parasını nerede değerlendirsin? 2012 yılında TL mi, döviz mi cazip olacak? Bütün bu soruları Türkiye'nin önde gelen bankalarının CEO'larına yönelttik ve onların yatırım tavsiyelerini aldık. Banka genel müdürleri kriz dönemlerinde yatırımcıların öncelikle likit kalması gerektiğinin altını çizdi. Risk iştahına göre yatırım tercihlerinin değişebileceğini belirten banka CEO'ları riski sevmeyenlere mevduat ve korumalı fonları önerdi. Borçlanma konusunda da vatandaşı uyaran bankacılar, 'Likit kalın. Türk Lirası'ndan şaşmayın. Büyük borçlar altına girmeyin' dedi.
Kriz döneminde likit kalın
YAPIKredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, '2012'nin ilk yarısında enflasyonun yüksek kalmasını fakat yılın ikinci yarısında düşüşe geçeceğini tahmin ediyoruz. Referans devlet tahvili faizlerinin de enflasyona paralel olarak gelişerek özellikle yılın ikinci yarısında düşüş eğiliminde bir seyir izlemesini bekliyoruz. Dolar ve Euro kurlarının güncel seviyelerine göre bir miktar gerileyeceğini öngörüyoruz. Tüm ekonomilerde çalkantılar sürerken faizler, kurlar ve borsalarda ciddi hareketler yaşanabiliyor. Bu nedenle bu tür yatırım enstrümanları bazı riskler taşıyor. Kriz dönemlerinde bireysel yatırımcıların likit kalmasını tavsiye ediyoruz ' dedi.
Yumurtaları ayrı sepetlere koyun
DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş 'Fonlar, türev finansal ürünler, anapara korumalı emtia yatırımları, banka/şirket bonoları her geçen gün daha fazla hayatımıza giriyor. Bu ürünler her yatırımcının risk iştahına göre farklı ağırlıkta önerilmeli. Doğru zamanda doğru yatırımı yapmak önemli uzmanlık isteyen bir konu. Yumurtaları ayrı sepetlere dağıtmayı yani yatırımlarını farklı enstrümanlara bölerek riskleri azaltmalarını öneririm. AyrıcaTürkiye'nin geleceğine güvenip yatırımlarında uzun vadeli perspektifi de elden bırakmamaları tavsiye ederim.' diye konuştu.
RİSKİ İYİ ANALİZ EDİN
AKBANK Genel Müdürü Ziya Akkurt son birkaç ayda genel faiz düzeyinin arttığını vurgulayarak bireysel yatırımcıya şu önerilerde bulundu: Küresel piyasalardaki dalgalanma ve belirsizlikler göz önüne alındığında, mevduat, devlet tahvili ile devlet iç borçlanma senetlerinin üzerinde ek getiri sağlamayı hedefleyen banka tahvilleri öne çıkıyor. Ancak yatırımcılar farklı risk anlayışı ve yatırım felsefesine sahip. Piyasalardaki belirsizlik seviyesinin yüksekliğini de dikkate alarak öncelikle riskleri iyi analiz etmelerini ve mutlaka uzman desteği almalarını tavsiye ediyorum.'
EN İYİ SEÇENEK MEVDUAT
İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali riskten uzak durmak isteyenlere mevduat ve sabit getirili menkul kıymetleri önererek daha yüksek getiri sunan özel sektör ve banka bonolarının da öne çıktığını vurgulayadı. Bali 'Her risk iştahına göre yatırım fonu ürün yelpazesi var. Bireysel yatırımcıların hangisinin kendisine uygun bir anlayışla yönetildiğine karar vermelerini öneririm. Risk almaktan kaçınanlar da anapara korumalıgarantili fonlarını seçebilir.
Bono ve borsa iyi fırsatlar sunacak
TEB Genel Müdürü Varol Civil de şu önerilerde bulundu: 'Yatırımcılar her şeyden önce yatırımlarını uzun vadeli beklentilerle ve risklerini mümkün mertebe değişik enstrümanlara dağıtarak yapmalı. Belirsizlik ortamının yüksek olduğu bu günlerde yatırım kararlarını profesyonellere bırakmalarında da fayda var. Piyasa bazında ise, yatırımcıların bir süre daha riskten uzak durmalarını tavsiye ederim. 2012 yılının ilk çeyreği daha iyi yatırım imkanları sunacak. Avrupadaki sorunların çözümü yolunda işaretlerin oluşması sonrasında TL bazlı yatırımların (gerek bono gerekse hisse senedi) iyi fırsatlar sunacağına inanıyorum.'
Türk Lirası 2012'de yüzde 4 değerlenecek
GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, TL'de 2012'de yüzde 4 civarında bir reel değer kazanımı olabileceğini tahmin etti. Politika faizlerinde bir değişiklik öngörmeyen Özen, 'Yurtdışındaki makroekonomik görünüm göz önünde bulundurulduğunda, borç krizi sadece Avrupa'yı değil, global ekonomiyi de etkilemeye başladı. Avrupa'daki yapısal sorunların yanında, ABD'de de istihdam şartları ve konut piyasasında iyileşme sinyalleri henüz alınamıyor. Bu koşullar devam ettiği sürece, likit kalmanın faydalı olacağını düşünüyoruz' dedi.
Riski sevene
İMKB TÜRKİYE Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Derya Gürerk bireysel yatırımcılara şu önerilerde bulundu: 'Bireysel bankacılıkta yeni ürünler sunacağız. Biz de 2012 sonu itibarıyla faizsiz bono ihracını gerçekleştireceğiz. Bireysel yatırımcıların 2012'de TL varlıklardan çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Risk iştahına göre İMKB endeksine de yatırım yapılabilir. Daha az risk seven yatırımcıların ise portföylerinde yüzde15-20 civarında yabancı para veya kıymetli maden bulundurabilir.' (AKŞAM GAZETESİ)