FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öğrenci Velilerine SGK Primi Müjdesi

Geride bıraktığımız son 4-5 yılda çocuklarını okula gönderen velilerin SGK’dan yana önemli bir sıkıntıları vardı. Şöyle ki; veliler devlet okullarında bazı ihtiyaçların giderilmesi için bir araya gelerek oluşturdukları okul aile birliklerinde personel çalıştırırlarsa sorun yaşıyorlardı.

Öğrenci Velilerine SGK Primi Müjdesi

Okul aile birlikleri çalıştırdıkları personel için SGK’ya prim öderken 5 puanlık prim indirimi teşvikinden de faydalanıyorlardı. Ancak SGK zaman içinde tüm okul aile birliklerine borç yazıları göndermeye başladı ve okul aile birliklerinin teşvik kapsamı dışında olduğu gerekçesiyle paraları geri istedi, tabi ki faiziyle… Bu da okul aile birliklerini ve dolayısıyla velileri büyük sıkıntıya soktu.

Bu kararın sebebi ise SGK’nın okul aile birliklerini kamu kurumu olarak saymasıydı. Halbuki okul aile birlikleri kamu tarafından finanse edilmeyen, çalıştırdığı temizlik görevlisi gibi işçilerin ücretlerinin aileler tarafından karşılandığı, dayanışmanın esas olduğu kuruluşlar.

Hal böyle iken, çocuklarımızın daha güzel ortamlarda eğitim görmeleri çabasında olan okul aile birliklerinin, çalıştırdıkları işçileri kayıtdışı bırakmayı tercih etmeyerek, yasal yükümlülüklerinin bilincinde SGK’ya bildirimlerini yapmaları göz önünde bulundurulmaksızın geçmişe dönük olarak cezalandırılması uygun değildi.

Yasa Çıktı, Mağduriyet Giderildi

Okul aile birliklerinin ve dolayısıyla da velilerin yaşadığı bu mağduriyet nihayet geçen hafta Cuma günü yayınlanan 6764 sayılı Kanun ile giderildi. Böylece okul aile birlikleri çalıştırdığı personel adına SGK’ya yatıracakları primler için 5 puanlık prim teşvikinden yararlanabilecek.

Ayrıca bugüne kadar okul-aile birliklerinin yararlandıkları teşvikler de geçerli sayılacak ve iade istenmeyecek.

Vakıf Üniversiteleri de Kapsamda

Okul aile birliklerinin yaşadığı bu sorun vakıf üniversiteleri için de geçerliydi ve aynı kanunla vakıf üniversiteleri de çalıştırdıkları personel için 5 puanlık prim teşviki kapsamına alındı.

Aynı şekilde vakıf üniversiteleri için de bugüne kadar yararlandıkları teşvikler geçerli sayılacak ve iade istenmeyecek.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Express


En Çok Aranan Haberler