FİNANS

OHAL durumunda işçi işten çıkarılabilecek mi?

OHAL süreci içersinde çalışma hayatında, işçi-işveren ilişkisi nasıl olacak? Olağanüstü Hal Durumunda İşçi İşten Çıkarılabilecek Mi?

OHAL  durumunda işçi işten çıkarılabilecek mi?

MYNET/ EKONOMİ SERVİSİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkemizde Anayasamızın 120. Maddesi uyarınca 3 ay boyunca 'Olağanüstü Hal'(OHAL) ilan edildi.OHAL sürecinin başlamasıyla Sosyal Güvenlik işlemlerinin süreçlerinin nasıl yürütüleceğine dair sorularda ard arda gelmeye başladı.

Vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağına, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağına, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceğine, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağına ve olağanüstü yönetim usullerine ilişkin hükümler 2935 Sayılı Kanun kapsamında belirlenmiştir.

Ohal Döneminde İşten Çıkarmalar nasıl olacak? Peki işçilerle ilgili, olağanüstü halin getirdiği sınırlamalar nelerdir? Konuyla ilgili olarak Mali Müşavir Hıdır Daştan açıklamalarda bulundu.

Olağanüstü Hal Durumunda İşçi İşten Çıkarılabilecek Mi?

Bilindiği gibi 4857 sayılı İş Kanununun ikinci bölümü “İş Sözleşmesi, Türleri ve Feshi” konularını içerir. 25 nolu İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı maddesi normal şartlarda işten çıkarmanın işveren gerekçelerini düzenler.

Yukarı da da belirttiğimiz gibi 25. Madde normal şartlarda gerçekleşir ise hayat bulur. Ülke olağan üstü durumlar yaşar ve OHAL ilan edilir ise 2935 sayılı OHAL kanununu devreye girer. 2935 sayılı OHAL Kanununda işten çıkış ile ilgili çok net sınırlamalar yapılmıştır. Öncelikle Ohalin kapsamını ve oluşan koşulları ve iş yasasına atfen konan ilgili maddenin amacını irdeleyelim.

Bu Kanun; olağanüstü hal ilanına tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde ilan edilen olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağına, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağına, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceğine, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağına ve olağanüstü yönetim usullerine ilişkin hükümleri kapsar.

4857 Sayılı İş Kanununa direkt etki eden ve koşulların Olağan üstü hale geldiğinde işten çıkışı kurala bağlayan madde 2935 sayılı OHAL Kanununun Şiddet Hallerinde Alınacak Tedbirleri içeren üçüncü bölümünün 11. Maddesidir.

Tedbirler:

Madde 11 – Bu Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının(b) bendi gereğince olağanüstü hal ilanında; genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla 9 uncu maddede öngörülen tedbirlere ek olarak aşağıdaki tedbirler de alınabilir:

n) (Ek: 14/11/1984 - 3076/1 md.) İşçinin isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet aktinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmalarını işverenin de durumunu dikkate alarak üç aylık bir süreyi aşmamak kaydıyla izne bağlamak veya ertelemek,

Sonuç olarak; OHAL süresince İşçinin kendi isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet aktinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmalarını yasaklıyor ve işçiye iş güvencesi sağlıyor. İşveren ya işçiyi yukarıda bahsettiğimiz koşullarda çıkaracak ya da çıkış işlemini üç ay izne bağlamak ve ya ertelemek zorunda kalacaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler