Son yıllarda organik ürünlere talebin artması ve fiyatlarının yüksek olması, fırsatçıların gözünü açtı. Bazı pazar ve satış yerlerinde, köyden getirilen yumurtadan salatalığa, biberden zeytine birçok sertifikasız ürün 'organik' adıyla, normal ürüne göre 2-3 kat daha pahalıya satılmaya başladı. Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Ayhan Sümerli, "Bir ürünün köyde yetişmesi veya yetiştirilirken hayvansal gübre kullanılması o ürünü organik yapmaz" diyerek, organik hilecilerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Bir ürünün organik olması için Organik Tarım Kanunu'na ve onunla ilgili yönetmeliklere göre üretilmesi gerektiğini anlatan Sümerli, şöyle devam etti:
SERTİFİKAYA BAKIN
"Ürün ambalajlı olmalı. Ambalajın üzerinde hem sertifika veren kuruluşun, hem de Tarım Bakanlığı'nın logosu bulunmalı. Bu 2 logo yok ise ürün organik değildir." Organik ürünlerin daha pahalı fiyatla alıcı bulduğunu belirten Sümerli, "Aradaki fiyat farkı hilecileri cezbediyor. Hem tüketici kandırılıyor, hem de haksız rekabet oluşturuluyor" dedi.
BAKANLIK UYARDI
Köylerden getirilen ürünlerin bazı satış yerlerinde 'organik' adı altında satılması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da sık sık vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Bakanlık'tan yapılan açıklamalarda, sertifikası bulunmayan ürünlerin 'organik' diye satılmasının suç olduğu ve satanlar hakkında yasal işlem yapıldığı ifade ediliyor.
NASIL ÜRETİLMELİ?
Kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim yapılarak üretilen ürünler organiktir. Organik tarım yapılan yerlerin sanayi tesislerine, santrallere ve atıklar için kullanılan yerlere belli bir mesafede olması şart. Organik gıda üretimi yapılacak olan toprağın en az birkaç sene kimyasallardan arınması için beklemesi gerekiyor. Sonrasında toprağa tahlil yapılıyor. Toprak, organik üretim için uygun çıkarsa üretime başlanıyor.