Elazığ'da şehir hayatının stresinden uzaklaşmak için pedagogluk mesleğini bırakıp kızıyla sera kuran Fazile Katipoğlu, istiridye mantarı üretimi yapıyor. Hedeflerinde yurtdışı pazarı var.
BÖLGE İLLERİNE PAZARLIYOR
Uzun yıllar pedagog (eğitim bilimci) olarak çalıştıktan sonra mesleğini bırakan Fazile Katipoğlu, 2 yıl önce üniversite mezunu kızı Emel ile merkeze bağlı Akçakiraz beldesinde sera kurdu. Serada istiridye mantarı yetiştiren anne ile kızı, ürünlerini Elazığ'ın yanı sıra Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır gibi çevre illere de pazarlıyor.
ŞEHİR HAYATININ BASKISINI AZALTMAK İÇİN TARIMLA UĞRAŞMAYA KARAR VERDİLER
Anne Katipoğlu, uzun süre pedagogluk yaptığını, bir süre anaokulu işlettiğini söyledi. Belli bir zaman sonra yorulduğunu fark ettiğini anlatan Katipoğlu, "Şehir hayatının yorgunluğunu, baskısını, stresini azaltmak için mesleğimi bırakıp tarımla uğraşmaya karar verdim" dedi.
"YETİŞTİRME ORTAMI HASSAS"
Birçok farklı platformda faydalarından bahsedilen istiridye mantarının tüketiminin her geçen yıl arttığını vurgulayan Katipoğlu, mantar yetiştiriciliğinin de kendine göre zorlukları olduğunu dile getirdi. İstiridye mantarının yetişme ortamının hassas olduğunu belirten Katipoğlu, şunları kaydetti:
"Mesleğimin getirdiği tecrübeyle mantar yetiştiriyorum. Gelişimleri bana aynen çocuk gibi geliyor. Stresli olduğu, bir şeyi eksik olduğu zaman hissetmeniz lazım. Bunu görüntüsüyle veriyor zaten. Bir bakıyorsunuz kuruyor, yamuluyor, değişik şekillerde çıkıyor.
Nasıl ki çocuğumuzun doğru yetişmesi ve başarılı olması için elimizden geleni yapıyorsak, mantarın da gelişmesi aşamasında yanlış bir şey gördüğüm zaman onu doğruya çevirmeye çalışıyorum. Sevgimi veriyorum, neyi eksikse onu bulup yerine koyuyorum."
"HEDEFİMİZ AYLIK ÜRETİMİMİZİ 10 TONA ÇIKARMAK"
Emel Katipoğlu ise istiridye mantarı yetiştiriciliğinde aylık 3 ton üretimle önemli başarı elde ettiklerini söyledi.
İlk zamanlar zorluklar yaşadıklarını hatta üretimi bırakma noktasına geldiklerini anlatan Katipoğlu, anne kız sırt sırta vererek karşılarına çıkan her zorluğun üstesinden geldiklerini kaydetti.
Katipoğlu, "Hedefimiz aylık üretimimizi 10 tona çıkarmak. Anne kız bu işi daha da geliştirmeyi, hatta yurt dışına bile açılmayı düşünüyoruz. Bunu başaracağız, çünkü ikimiz de hırslıyız. Başladığımız işin sonunu mutlaka getiriyoruz." ifadelerini kullandı.
(AA)