FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petrol ve motorin fiyatı ardındaki gerçek!

Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ve inişler vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Dalgalı grafik izleyen akaryakıt fiyatlarının nasıl belirlendiği araştırılıyor... İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, sosyal medyada hesabından yaptığı paylaşımda motorin fiyatlarının nasıl hesaplandığına dair açıklamalarda bulundu. İşte akaryakıt fiyatlarıyla ilgili haberin detayı...

 Petrol ve motorin fiyatı ardındaki gerçek!

Son 1 yılda petrol fiyatları yüzde 150 zamlanırken, mazot fiyatları yüzde 270 yükseldi. Petrol ve motorin fiyatı zammı son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer almaya devam ederken İETT Genel Müdürü Alper Bilgili'den motorin fiyatlarının hesaplanmasıyla ilgili açıklama geldi. İşte o açıklamalar...

MAZOTTAKİ ARTIŞ NASIL HESAPLANIYOR?

Bilgili, sosyal medya hesabından paylaştığı gönderilerde şu ifadelere yer verdi:

Ham petrolün (brent) fiyatı varil (=159 litre) başına dolar cinsinden belirlenirken, pompada satılan mazotun fiyatı ise litre başına Türk Lirasıdır. Aam petrol ve pompadaki mazotun her ikisinin de litre başına Türk lirası cinsinden fiyatlarının son 1 yıl içerisindeki değişimi kıyaslandığında Türk Lirası cinsinden; ham Petrol (Brent) fiyatı % 150 zamlanırken, mazot aynı dönemde % 270 zamlanmış.

Son 1 yılda ham petrol ve mazot fiyatlarının ₺ bazında seyrine bakınca: Ham petrol ve mazottaki zam oranları arasındaki bu büyük fark, ne küresel petrol fiyatları, ne de dolar kurunun değişimi ile ilgili değildir.

Öyle ise; Son 1 yıl içerisinde, mazottan alınan vergilerin oranı mı arttı? Mazotun kârı mı arttı? Yoksa mazot üretmenin maliyeti mi arttı?

Son 1 yılda ne oldu da pompadaki mazot, ham petrole göre % 80 daha fazla zamlandı?

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler