FİNANS

Provizyon nedir? Provizyon ve bekleyen provizyon ne demek?

Provizyon sözcüğünün kökeni Fransızca iken bu kavram ait olduğu dilde provision şeklinde yazılır. Hem bir işlemi hem de bir süreci temsil eden provizyon kavramı günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan terimlerdendir. Günümüzde kredi ve banka kartlarının kullanımı neredeyse her bir vatandaş tarafından tercih edilen seçeneklerdendir. Dolayısıyla provizyonda bekleyen işlemlerin neyi ifade ettiği ve hangi durumlarda onaylandığı gibi konularda bilgi verilmelidir.

Provizyon nedir? Provizyon ve bekleyen provizyon ne demek?

Kökeni Fransızca olan provizyon kelimesinin ne anlama geldiği ve finans alanında nasıl kullanıldığı pek çok kişinin merak ettiği detaylardandır. Günümüzde kredi ve banka kartı kullanımının neredeyse kaçınılmaz olduğu düşünüldüğü zaman bu gibi kavramların anlamının bilinmesinin önemi daha da artar. Dolayısıyla özellikle bankaların mobil uygulamalarındaki hesap akışlarında görülen provizyon kelimesinin ne ifade ettiği üzerine açıklama yapılması mühimdir.

Provizyon nedir?

İlk olarak “Provizyon ne demek?” sorusuna kısa yanıtlar arayan kişilere TDK kapsamındaki verilerden söz edilebilir. Yani ait olduğu dilde provision olarak yazılıp dilimize provizyon şeklinde geçen sözcüğün TDK tarafından sunulan tanımları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Provizyon (isim): Alışverişte kredi kartları kullanıldığı zaman bu kartlardaki limitin yeterli olup olmadığının banka tarafından sorgulanması.
  • Provizyon (zarf): Bir çekin karşılığının ilgili çeki yazanın hesabında bulunup bulunmadığını kontrol etme.

Bekleyen provizyon ne demek?

Banka veya kredi kartı kullanan bireylerin provizyon sözcüğü ile sıklıkla karşılaşmaları doğaldır. Bu kavram temelde bir karttaki limitin yapılan alışveriş için yeterli olup olmadığının banka tarafından sorgulanmasını temsil eder. Yani provizyon işlemi aynı zamanda bir süreci de ifade eden kavramlardandır.

Günümüzde banka veya kredi kartları aracılığıyla alışveriş yapıldığı zaman bu alışverişe konu olan para aktarımı ilk olarak provizyon sürecine dahil olur. Dolayısıyla kredi kartlarının mobil uygulamalardaki hesap akışları incelenirken bekleyen provizyon kategorisine denk gelinmesi doğaldır. Nitekim bekleyen provizyonlar kısmındaki işlemler banka tarafından alışveriş ile alışverişin yapıldığı karttaki limitin karşılaştırıldığı sürece dahil olur. Kredi veya banka kartında yeterli limit olduğu takdirde provizyondaki işlemlerin hesap özetine aktarıldığı görülür. Yani bankaların sistemlerinde yürütülen kontrol süreci tamamlandığı zaman provizyonda bekleyen işlemler normal hesap akışına yansır. Bu bağlamda “Provizyondaki işlemler ne demek?” diyen kişilere ilgili sürece yönelik şu bilgiler aktarılmalıdır:

  • Banka veya kredi kartı ile alışveriş yapıldığı zaman somut olarak para ödenmez. Bu nedenle yapılan alışveriş elektronik ortamda banka sistemine aktarılır.
  • Provizyonda bekleyen işlemlere aktarılan bir alışveriş, mal/hizmet sahibi tarafından ödeme talebinin bankaya iletildiğini gösterir.
  • Banka sistemlerine düşen bu alışverişin tamamlanması için alıcının kart limiti verilerinin sorgulanması gerekir.
  • Alıcının banka veya kredi kartı limitinin yeterli olması durumunda provizyonda bekleyen işlem onaylanır.
  • Herhangi bir sorun oluşmadığı zaman banka sistemlerinde onaylanan alışverişler kartın kullanım detaylarına aktarılır.
  • Bu sürecin sorunsuz olarak tamamlanması durumunda alışverişe dahil olan mal/hizmet sahibi de ödemesini elektronik ortamda temin etmiş sayılır.
  • Yukarıda sıralanan bilgiler dikkate alındığı zaman provizyon işleminin temelde bir süreci temsil ettiği tam anlamıyla anlaşılabilir.
  • Alışverişin karşılıklı taraflar ve aracı bankalar bakımından sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için provizyon sürecinin gerçekleşmesi gerekir.
  • Provizyonda bekleyen bir ödemenin gerçekleşmemesi ise kart limitinin yetersiz olması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
  • Alıcı veya satıcının bilgilerinin eksiksiz olması, kart limitlerinin yeterli olması, banka sistemlerinde sorun olmaması gibi durumlarda provizyonda bekleyen işlemler genellikle maksimum birkaç gün içerisinde onaylanır.
  • Bazı durumlarda provizyonda bekleyen bir işlemin tatil günleri veya teknik aksaklıklar gibi faktörlere bağlı olarak daha uzun bir sürede tamamlanması da olağandır.

    Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler