FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Resmi Gazete'de yayımlandı! Kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı yüzde 1'e yükseltildi

Kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı yüzde 0.2'den yüzde 1'e yükseltildi, finansman bonolarında gerçek kişilere stopaj yüzde 15'e çıkarıldı.

Resmi Gazete'de yayımlandı! Kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı yüzde 1'e yükseltildi

Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanan karara göre kambiyo almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro vb yabancı paralar ile yine bankalarda açılan altın mevduat/yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden kambiyo işlem vergisi artırıldı.

Hükümet altını BSMV'ye geçen hafta başında dahil etmişti.

Öte yandan bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması Hazine için vergi kaybı yaratıyordu. Bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltilerek eşitlendi.

Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde 0 olarak uygulanmaya devam ediyor.

KAMBİYO NEDİR?

Kambiyo, para ya da para yerine geçen belgeler'in değiştirilmesi işlemidir. Para alım ve satımı ile ilgili işlemleri kapsar. Kambiyo senedi ise, kıymetli evrakın tüm özelliklerini taşıyan ve kıymetli evrak için yukarıda yapılan açıklamaların tümünü içeren ve uygulamada en yaygın olarak kullanılan kıymetli evrak çeşididir. Kanunen emre yazılı olarak düzenlenen, içerdikleri hak bakımından mutlaka bir para alacağını konu edinen, ekonomik alanda çok işlem ve etki gören önemlerine binaen Türk Ticaret Kanunu’nda özel olarak düzenlenmiştir. Bunun yanında Kambiyo İktisat literatüründe "döviz","efektif" anlamlarında da kullanılmaktadır.

KAYNAK:REUTERS

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler