FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sigaraya zam sonrası yeni hamle! Peş peşe zam gelmesin diye vergide değişiklik: Resmi Gazete'den sigara ve puro kararı!

Sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle enflasyonla mücadele kapsamında maliyet artışlarının daha az fiyat değişikliklerine yol açması amaçlanıyor.

Sigaraya zam sonrası yeni hamle! Peş peşe zam gelmesin diye vergide değişiklik: Resmi Gazete'den sigara ve puro kararı!

Sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak için sigara üzerinden alınan nispi vergi indirildi, maktu vergi artırıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla özel tüketim vergisi oranları ile maktu vergi tutarları yeniden belirlenerek sigaranın vergileme yapısında değişikliğe gidildi. Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek.

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak için sigara üzerinden alınan nispi vergi indirildi, maktu vergi artırıldı.

Böylece sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı.

Vergileme yapısındaki bu değişiklik, bütçede herhangi bir gelir kaybı olmayacak şekilde düzenlenirken, sigaranın çarpan katsayısını 5,17'den 4,38'e indirmiş oldu. Böylece sigara firmalarının 1 birimlik maliyet artışını karşılamak için sigara fiyatlarını 5,17 lira değil 4,38 lira artırmaları yeterli olacak.

Düzenlemeyle enflasyonla mücadele kapsamında maliyet artışlarının daha az fiyat değişikliklerine yol açması amaçlandı.

1000162841-ykck

VERGİ DEĞİŞİKLİĞİ NE ANLAMA GELİYOR?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımla vergi oranlarındaki değişikliğin ne anlama geldiğini açıkladı.

"Bu hamleyle oransal ÖTV yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildiğinden mali çarpan düşecek ve tütündeki maliyet artışları bu ürünlerin satış fiyatına daha az yansıyacak" dedi.

SİGARAYA PEŞ PEŞE ZAM GELMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Philip Morris (PM), JTI ve BAT sigara gruplarında yeni fiyat listesini duyurmuştu. Sigaraya zam sonrası JTI grubunun en ucuz sigara fiyatı 67 TL, en pahalı sigarası 81 TL, Philip Morris grubunda en ucuz sigara 72 TL, en pahalı sigara 81 TL, British American Tobacco sigara grubunun en pahalı sigara 89 TL, en ucuz sigara ise 68 TL oldu. Imperial Tobacco’da ise zam sonrası en ucuz sigara 65 TL, en pahalı sigara 80 TL oldu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler