FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reuters’tan çok konuşulacak ‘buğday’ iddiası: Türkiye, Rusya ve Ukrayna…

Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’nın ürettiği tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına çıkarılması için Türkiye ile Rusya ve Ukrayna arasında görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

Reuters’tan çok konuşulacak ‘buğday’ iddiası: Türkiye, Rusya ve Ukrayna…

Birçok temel gıda malzemesinin ana maddesi olan buğday fiyatları Rusya ile Ukrayna savaşı ile yükselmeye devam ederken çok kritik bir iddia ortaya atıldı. Ukrayna limanlarında ihracat için bekleyen 20 milyon tondan fazla tahıl bulunuyor. Ancak bu iddia gerçekleşirse buğday fiyatlarında gerilemenin kapısı aralanacak.

Buna göre Reuters’a bilgi veren üst düzey bir Türk yetkili, “Ukrayna’dan tahılın çıkarılması için Türkiye hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşüyor. Türkiye’den açılacak bir koridor ile bu tahılın hedef pazarlarına ulaşması talep oldu. Görüşmeler halen devam ediyor” dedi.

iStock-1334000244

Rusya kendisine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında Ukrayna’da gıda taşıyacak gemiler için bir koridor açabileceğini dün beyan etmişti.

YÜKSELİŞ EĞİLİMİ KORUNUYOR

Dünyanın başlıca tahıl üreticilerinden olan Ukrayna’nın ihracat limanlarının Rus işgali nedeniyle kapanmasının ardından ülkenin ihracatı durma noktasına geldi. İşgal öncesindeki aylarda arz talep dinamikleriyle keskin yükselişler kaydeden dünya gıda fiyatları, Ukrayna’nın ihracat yapamaması ve dünyanın başlıca hububat ihracatçılarından biri olan Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle yükseliş eğilimini koruyor.

RUSYA ŞART KOŞTU, UKRAYNA 'ŞANTAJ' DEDİ

Öte yandan limanlarda bekleyen tahıllara ilişkin taraflardan kritik açıklamalar geldi. Rusya, bazı yaptırımların kaldırılması halinde gıda ihracatı taşıyan gemilerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin vereceğini söyledi. Rusya'nın bu çıkışına Kiev'den tepki geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rudenko'nun önerisine 'açık şantaj' olarak tanımladı. İHA'da yer alan habere göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Batılı ülkelerin, Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını engellediğine yönelik suçlamalarına yanıt olarak "Bu suçlamaları kesinlikle kabul etmiyoruz. Aksine, buna yol açan eylemlerde bulunan Batılı ülkeleri suçluyoruz" ifadelerini kullandım ve Batılı ülkelerin uyguladıkları yaptırımlarla tahıl sevkiyatına engel olduğunu söyledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler